Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи операцията на специалните части в брюкселското предградие "Моленбек"

От белгийската прокуратура отрекоха това да е издирваният Салах Абдеслам

| обновено на 16.11.15 в 17:02
Снимка: Евронюз

Белгийските специални части за борба с организираната престъпност проведоха мащабна операция в брюкселското предградие "Моленбек", където вече бяха арестувани заподозрени терористи за връзки с атентатите в Париж. 

"Евронюз" разпространи кадри с извършен арест от специалните части, като бе разпространена и информация, че е задържан издирваният във връзка с атентатите в Париж Салах Абдеслам, който е наел автомобила, използван за удара по концертната зала "Батаклан" във френската столица. От белгийската прокуратура обаче веднага отрекоха тези твърдения. 

Пред националната телевизия министърът на правосъдието Кун Хенс също отказа да потвърди, че заловеният мъж е основният заподозрян:

Не съм сигурен, че атентатите са били подготвени в Белгия. Но е очевидно, че е имало участие на хора от Белгия. Истина е, че "Моленбек" служи като транзитна база за граждани на чужди държави, които преминават през страната.

По-късно бе изяснено, че въпросният мъж е задържан за "административно нарушение".

Операцията на баретите в "Моленбек" приключи след петчасова обсада. В хода ѝ някои от жителите на обградената сграда бяха евакуирани, а няколко улици бяха блокирани. Кметът на община Моленбек Франсоас Скепманс потвърди, че полицейската операция е приключила и допълни:

Възможно е да има други операции. Не желаем да всяваме паника сред населението. Това са много прецизно насочени акции.
Скепманс отказа да съобщи резултатите от щурма. Досега нито прокуратурата, нито полицията съобщават нещо ново за издирвания Салах Абдеслам, който явно още е на свобода. 
Белгийските власти повдигнаха обвинения на двама души за участие в терористичните атентати в Париж. Имената и подробности за двамата не се съобщават. Те бяха арестувани в събота в предградието "Моленбек" заедно с още петима души, които днес бяха осободени. Сред тях е и един от тримата братя Абдеслам. Досега е известно, че Мохамед Абдеслам е бил задържан в Брюксел, но е имал добро алиби за петък вечер и това е довело до освобождаването му, без да му бъде повдигнато обвинение. Мохамед работи в общината на "Моленбек". Вторият брат – Ибрахим Абдеслам – е един от шахидите, самовзривили се в Париж в петък вечер. Той е задействал взривно устройство и се е самоубил на бул. "Волтер" без да причинява жертви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32