Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд отправи призив за широка световна коалиция срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд отправи призив за широка световна коалиция срещу "Ислямска държава".

Американският президент Барак Обама обаче заяви, че Съединените щати ще продължат да действат срещу джихадистите в Сирия по досегашния начин – чрез удари на авиацията. Обама изключи изпращане на американски сухопътни войски. По-рано един от кандидатите в предизборната кампания – Доналд Тръмп, се обяви за изпращане на 10 хиляди бойци в региона.

Ще победим ИДИЛ заедно, каза държавнит секретар на САЩ Джон Кери след пристигането си в Париж снощи. Сутринта той беше приет за среща от френския президент Франсоа Оланд. Двамата са обсъдили засилване на сътрудничеството си в борбата с "Ислямска държава".

Отвоювахме повече територия, докато ИДИЛ има все по-малко. Освободихме много общности, Тикрит, рафинерията в Байджи, три-четвърти от територията по границата на Сирия сега е отвоювана от ИДИЛ. Има ясна стратегия и съм уверен, че стъпка по-стъпка ще наберем скорост, заяви американският първи дипломат след разговорите си с френския президент в Париж.

На дневен ред е засилването на сътрудничеството между двете страни в разузнаването за борба с тероризма и обсъждането на стратегия за широка коалиция срещу ИДИЛ. За това настоя часове преди срещата президентът Оланд, който съобщи, че в близките дни ще се срещне с държавните глави на САЩ и Русия, Барак Обама и Владимир Путин. За предстоящите му посещения във Вашингтон и Москва потвърди сутринта премиерът Манюел Валс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Франция официално поиска помощ от ЕС след терористичните атаки в Париж

Френските власти мобилизират 115 хиляди служители на службите за сигурност след атентатите в Париж, съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов . През изминалата нощ са претърсени 128 обекта в масираната операция, провеждана в цялата страна...

обновено на 17.11.15 в 12:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32