Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

| обновено на 23.11.15 в 09:37

През следващите 10 години Великобритания ще похарчи над 178 милиарда лири  за военна техника, обяви премиерът Дейвид Камерън в статия, публикувана  в "Дейли телеграф", където той излага елементи от новата стратегия за национална сигурност. "Ще се заемем енергично с отровната идеология на ислямисткия екстремизъм и ще пренасочим бюджета си за помощи към подпомагане на уязвими и съсипани държави и райони, за да предотвратяваме конфликти и да подпомогнем развитието на демокрацията", обяснява британският премиер в статията.
 
Четиринайсетте терористи, положили клетва за вярност на "Ислямска държава" и ликвидирани от руските сили  в Кабардино-Балкария, са организирали канали за прехвърляне на местни жители в Сирия, за да попълнят редиците на джихадистката организация, пише "Росийская газета".

Ликвидираният шеф на групировката Роберт Занкишиев, с прякор Абдуллах, е организирал убийства на служители от прокуратурата и полицията.

Според експерти той е бил особено опасен като вербовчик, защото "част от младите хора не презират джихадистите, а им се възхищават", добавя изданието в статия със заглавие "Кавказ се прочиства от ИД".

Прекъснатите доставки на ток от Украйна за Крим може да активизират строежа на руски енергиен мост до полуострова, прогнозира "Комерсант".
Кризата с тока в анексирания от Русия Крим се дължи на саботаж на далекопроводи с високо напрежение. Властите разработват график за режим на тока и водата, отбелязва "Комсомолская правда"

Вътрешните мощности могат да задоволят само 30 на сто от потребностите на Крим и в най-близко време предстои токът там да бъде изключван за по девет часа. В неделя беше спряно парното, а в градовете имаше проблеми с мобилните връзки, пише "Комерсант".

Извънредното положение, обявено в двата нови руски региона Крим и Севастопол, ще продължи според "Новие известия" още два дни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32