Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изоставена възрастна жена с деменция живее месеци наред в болница в Бургас

Снимка: Радио ВИДИН

Вече трети месец изоставена възрастна жена живее в бургаската болница, защото близките й не искат да я приберат, а социалните служби няма къде да я настанят. 

83-годишната Любица е била закарана в болницата преди три месеца от полицаи, след като на 14 август тя паднала и счупила шийка на бедрената кост. На жената й е поставена изкуствена става, която не се покрива от Здравната каса.

Възрастната жена е с деменция и е изоставена от близките си, които живеят в Сливен и не искат да я приберат, а тя самата е била подслонена в мазе в Бургас.

От инцидента 83-годишната пациентка е в отделението по долекуване, защото и социалните не могат да я вземат, поясни началникът на отделението Иван Цанев:

Минахме при психиатър и консултации проведохме, и я освидетелствахме, и от там нататък подадохме документи за дом за лица с деменция. Тези документи съм ги дал в социалните служби, които казаха, че са подали документите в цялата страна до всички домове за пациенти с деменция, за да я  приемат по спешност пациентката, но никъде няма места.

За лечебното заведение грижата за самотни хора вече става практика - това е пореден случай, като често лекарите се налага да издават със свои средства лични карти на бездомни и изоставени хора.

Само за година разходите на лечебното заведение по издръжката на неосигурени и социални случаи надхвърля 30 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32