Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешните министри на страните от ЕС се спразумяха за регистъра с имената на пътуващите със самолет

Вътрешните министри от Евросъюза направиха важна крачка към приемането на единен регистър за обмяна на личните данни на всички пътуващи със самолети в Европа. Мярката трябва да помогне на службите на 28-те държави за издирване на терористи, но законодателният текст очаква одобрението на Европейския парламент.
Министрите подписаха декларация, че са съгласни с условията, поставени от евродепутатите за т.нар. директива за резервационните данни на пътниците в Евросъюза.
Мога с нескрита гордост да обявя, че след толкова години на спорове, накрая постигнахме споразумение за европейски регистър на данните, Етиен Шнайдер от ротационното председателство на Люксембург:
Спорният закон предвижда името и банковата сметка на всеки,  закупил билет за самолет, да влиза в общ електронен регистър, до който да имат достъп службите за сигурност на всички 28 държави.. Целта е да се проследяват престъпници и терористи.
Години наред обаче евродепутатите настояваха за гаранции, че личните данни на гражданите са защитени. 

След атентатите в Париж Франция призова за намиране на компромис и текстът да бъде приет час по-скоро. Затова вместо за една година, имената на пътниците ще са видими в регистъра за полицейски проверки само 6 месеца, както иска Европарламентът.
Този срок няма да влоши оперативната ефективност на регистъразаяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Той изрази задоволство, че се въвежда единен стандарт и ще се обменят данни за всички самолетни полети, както настояваше Франция, включително вътрешните линии между европейските градове.

България и останалите страни с задължават да сформират специални полицейски екипи, които да събират информация за пътниците от авиокомпаниите и да ги споделят с партньорските служби.
В писмено изявление преговарящият от страна на Европарламента -  британецът Тимъти Къркхоуп също приветства компромиса, направен от правителствата. Той дава възможност законопроектът да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия на 10 декември и гласуван в пленарна зала от депутатите в началото на следващата година. След това директивата отново формално трябва да бъде одобрена от министрите на вътрешните работи с единодушие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32