Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Съдебната реформа ще помогне за намаляването на битовата престъпност

Той поиска Екатерина Захариева и Христо Иванов заедно да се захващат за работа

Снимка: БГНЕС

Законодателните реформи в съдебната власт ще дадат възможност в затвора да влязат крадците на коли и да се намали битовата престъпност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. Тази сутрин от Брюксел, където участва на заседание на европейските лидери, той поздрави Екатерина Захариева за избора ѝ като министър на правосъдието и призова предшественика ѝ Христо Иванов да работи с нея.

Екатерина Захариева и Христо Иванов заедно да се захващат за работа, поиска Бойко Борисов:

Надявам се с Христо Иванов заедно да продължат това, което правеше той, да има толерантност и разбиране и те го демонстрираха в парламента. Приехме промени в Конституцията. Сега трябва и законите да бъдат съобразени с тях. Законът за съдебната власт и процесуалните закони и промените ще бъдат това, което хората ще  разберат, ще усетят от промените в съдебната власт. По-голяма наказуемост и бърза за тези, които са извършили престъпления, защото вие видяхте последните дни г-жа Масларова и господин Бисеров и колко още получиха оправдателни присъди. Не правителството издава присъдите, не правителството внася доказателствата.

На въпрос на БНР вярва ли, че тази съдебна реформа ще донесе резултати за исканите от ЕК присъди срещу гангстери и високопоставени политици, министър-председателят заговори за битовата престъпност:

Тези вратички, които десетилетия стоят в законите, аз многократно съм давал пример с крадците на коли, по домовете, където обикалят. Ние всеки ден задържаме крадци с по 20-30 висящи дела. Има някои и с по 40. Това трябва да се промени. Именно това ще даде възможност като влязат тези хора в затвора, битовата престъпност. Това, което най-много трови хората - сутринта като се събудят колата да им е пред дома или да не разберат, че през нощта са били обрани.

Бойко Борисов се включи във втората сесия на лидерите от ЕС, които ще обсъждат позиции относно тероризма, Сирия и еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32