Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандският премиер обеща да постигне съгласие за обща европейска гранична агенция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандският премиер Марк Рюте увери, че ще постигне съгласие между 28-те страни в ЕС за създаването на обща Агенция за сухопътна и брегова охрана на външните граници. По повод началото на холандското ротационно председателство на съюза през следващите 6 месеца правителството на страната прие днес в Амстердам целия състав на Европейската комисия начело с председателя Жан Клод Юнкер. Рюте уточни, че преговорите между министрите на вътрешните работи за граничната агенция ще се водят ежемесечно:

Тези предложения ще бъдат обсъждани всеки месец на заседание на ресорните министри. Ще направим всичко възможно да пристигнем напредък по този въпрос. Същевременно трябва да използваме съществуващите разпоредби в Шенген, които също ни дават възможности какво да правим, когато някои Шенгенски държави системно не охраняват външните граници.

Еврокомисята предлага новата агенция еднолично да изпраща граничари във всяка държава, която не успява сама да спре потока от нелегални имигранти през външната си граница. За приемането на това решение е нужно съгласието на мнозинството от правителствата в ЕС и депутатите от Европейския парламент. Под домакинството на холандското ротационно председателство заседанията на министрите от ЕС до юни ще се провеждат само на едно място от съображения за икономии и практичност – това е комплекс от сгради на Кралския военноморски флот разположени на крайбрежието на Амстердам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32