Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите мерки на ЕС за трудовата мобилност ще се забавят

Мариан Тейсен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите мерки на Европейския съюз за насърчаване трудовата мобилност ще се забавят заради преговорите с Великобритания относно референдума за оставането й в Съюза. Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тейсен призна, че законодателните предложения няма да бъдат обявени преди пролетта. Списъкът с реформите за трудовата мобилност е готов, но публикуването му се отлага:

Естествено, намирам, че това е жалко. Цяла година работихме за подготвянето на този законодателен пакет

Мариан Тейсен не скри разочарованието си, че британските власти искат лишаване от социални помощи на всички работещи на Острова европейци за определен период от време след пристигането им. Това е едно от условията, които премиерът Дейвид Камерън договаря с 27-те правителства. Засега няма компромис по тази дискриминационна мярка, която трябва да послужи като аргумент на Камерън в кампанията на референдума за оставането на Великобритания в Евросъюза. 

В същото време Брюксел готви нови правила за хората, които искат или вече работят извън родината в друга държава от ЕС. Те обаче ще почакат, призна Тейсен:

Надявам се да ги публикуваме през пролетта, но всичко ще зависи от съдържанието на споразумението – ако има такова – между правителствените лидери на срещата през февруари.

За да намали безработицата и да подсили икономиката Еврокомисията насърчава работниците да търсят професии в чужбина. Едва 4% от населението на Съюза обаче живее в друга държава-членка и миграцията се препятства от редица административни и езикови бариери . 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32