Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от 30 години изпълнение „на бис“ в Миланската Скала

Ла Скала - Милано

Миланската Скала посрещна Новата 2016 год. с един великолепен спектакъл – “Риголето” на Джузепе Верди. След силна изява през 2011 и 2013 година с премиери на “Атила” и “Набуко”, брилянтна изява с “Риголето” в Театро Реал в Мадрид и предстояща премиера със същата опера в Париж през месец април, имахме удоволствието да видим завръщането и великолепното дирижиране на Миланска сцена на маестро Никола Луизоти.

Публиката даде висока оценка за режисурата на Жилбер Дефло, както и за вече утвърдената двойка сценография и избор на костюми Ецио Фриджерио и Франка Скуарчапино.

Опитах се да създам един възможно най-елегантен Риголето. Убеден съм, че ако беше тук, маестро Верди щеше да одобри спектакъла, коментира Фриджерио.

След блестящи изпълнения в ролята на Едгардо в “Лучия ди Ламермур”, Родолфо в “Бохеми” и Неморино в “Любовен еликсир”, присъствахме на изключителната изява на Виторио Григоло в ролята на Херцога на Мантуа. 

От 1986 година с “Набуко” под диригентството на маестро Рикардо Мути, не се е случвало изпълнителите да излизат на “бис” в опера на Верди. В края на второ действие Лео Нучи, който бе един великолепен Риголето, и 27-годишният талант от САЩ Надин Сиера в ролята на Джилда, след викове “браво” и при спусната завеса повторно изпълниха кабалетата “Si, vendetta, tremenda vendetta”. Това бе 500-ото изпълнение в ролята на Риголето за италианския баритон, а Надин Сиера неслучайно бе обявена от пресата за оперен талант на 2015 година!

8-минутните аплодисменти и нестихващият ентусиазъм в залата след края на спектакъла бяха още едно доказателство за успеха на постановката. Това изключително музикално събитие несъмнено ще остане в историята на Миланския театър!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!