Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да даде около 5,9 милиона евро за бежанците в Турция

| обновено на 04.02.16 в 07:07
България трябва да даде около 5,9 милиона евро от бюджета си за бежанците в Турция през следващите 2 години. Тази вечер правителствата на 28-те държави от ЕС се споразумяха за националните си вноски по т.нар. "финансов механизъм" за бежанците в Турция от общо 3 милиарда евро.

Специалният фонд за финансиране на хуманитарните дейности на турска територия в помощ на бежанците беше създаден още през ноември, но досега чакаше подписите на правителствата, за да влезе в сила. До последно Италия отказваше да го одобри, като настояваше за намаляване на националните вноски от бюджетите. Затова проектите за интеграция на сирийците и иракчаните в Турция не можаха да започнат от 1 януари, както бе предвидено.

Идеята е кандидатите за убежище да получат по-добри условия на живот и да се откажат да бягат в ЕС през съседна Гърция.

В крайна сметка тази вечер беше постигнат компромис на ниво посланици и разпределението остава следното – 1 милиард евро ще дойде от еврофондовете, а 2 милиарда евро ще се съберат допълнително с вноски от 28-те държави като процент от брутния им национален доход. Така за България вноската е изчислена на 5,9 милиона евро, според съобщение на холандското ротационно председателство на Съвета. Те трябва да бъдат платени през тази и следващата финансова година.

Според споразумението извънредният разход няма да бъде счетен за нарушение на правилата за бюджетна дисциплина, които изискват до 3% дефицит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32