Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Столтенберг: Алиансът смята да разположи повече войски в Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на отбраната от НАТО одобриха по принцип разполагането на повече войски на Алианса в Източна Европа, обяви генералният секретар Йенс Столтенберг:

Присъствието ни на Изток ще е толкова голямо, колкото имаме нужда. Изправени сме пред по-предизвикателна среда на сигурност – най-малкото заради по-дръзката Русия. Тя използва военна сила, за да изнудва съседите си.

Нека подчертая, че увеличените военни сили на Изток ще бъдат многонационални, като така ще пратим ясен сигнал, че атаката срещу един съюзник би означавала атака срещу всички. На днешната среща вече бяха заявени нови ангажименти за участие, но ще обобщим състава на силите на по-късен етап,
допълни Столтенберг.

Очаква се военните експерти от НАТО да направят препоръки за конкретния брой войски и техника, които ще провеждат учения. Окончателният план ще бъде одобрен на срещата на върха на Алианса във Варшава през лятото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32