Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова представи пред Националния съвет по туризъм промените в закона

Снимка: БГНЕС
Министърът на туризма Николина Ангелкова представи пред Националния съвет по туризъм промените в закона. Те включват създаване на регламент за националните курорти, на Туристически инспекторат, допълнително гарантиране правата на потребителите при организирани пътувания с туроператор. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Чрез създаването на нова глава в закона се въвежда регламент за обявяване на селище за национален курорт. Наредба към закона ще регламентира управлението и организацията на туристическата дейност на територията на националните курорти, като се предвижда в тяхното ръководство да се включат и представители на собствениците на туристическите обекти. Отделя се специално внимание на застраховането на туроператорите, като се предвижда застраховка "настаняване". Чрез нея ще се обезщетяват туристите, ако на място се окаже, че нямат резервация, или по някаква причина, тя е анулирана. Предвижда се, по преценка на потребителя, да се ползва Европейска здравносигурителна карта вместо медицинска застраховка, което ще намали цената на туристическия пакет.

Чрез създаването на Туристически инспекторат от следващата година ще бъдат разширени контролните функции на министъра на туризма. Инспекторатът ще налага глоби, имуществени санкции, ще прекратява и понижава категорията на туристическите обекти. Временно ще ги затваря, ще отнема регистрацията на туроператорите и на туристическите агенти. Ще бъдат разширени и контролните правомощия на кметовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32