Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове настояват да се промени начинът на отчетност и регистрация на туристите

Снимка: БГНЕС

Да се промени начинът на отчетност на кметовете на общини и начинът на регистрация на туристите. За това настояха кметовете по време на годишната им среща в рамките на Международното туристическо изложение за културен туризъм, което се провежда във Велико Търново.

Кметовете посочиха нуждата от електронна система за регистриране на туристите, до която да имат достъп общините и Националната агенция по приходите. Според кметът на Велико Търново Даниел Панов така ще се създаде реална форма на контрол върху декларирането на туристическия данък и ще се улесни събираемостта:

Аз смятам, че бизнесът няма намерение да укрива част от този данък, който е за реклама и за популяризиране на туристическия продукт. По този начин всеки ще усети, че е по-добре да си плаща данъка, който е събрал, а не да го укрива и прибира

Не може при нарушение хотелите да бъдат затваряни от кметовете, настоя още Даниел Панов:

Има Комисия за защита на конкуренцията, има Комисия за защита на потребителя, така че ние смятаме, че тази мярка трябва да бъде променена.

182 хиляди туристи са посетили Велико Търново през 2015 г. и се очаква ръст от 5%, който оформя трайна тенденция в последните 10 години.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се ангажира да разгледа предложенията на местните управници във връзка с изменението на Закона за туризма:

Основният ангажимент, който поех, е да не вменяваме със закона допълнителни функции на кметовете, които са свързани с финансов ресурс, защото аргументите на кметовете са основателни и е хубаво нещо, което те смятат за работещо, да се остави работещо. Да не им налагаме допълнително ангажименти, които да водят до финансов ресурс. Радва ме фактът, че са приели нашите предложения да има обратна връзка, да има отчетност за това какво се върши в рамките на бюджета, с който те разполагат, за да може от друга страна и ние да планираме на национално ниво дейностите и вносителя в сектора.

Кметовете изразиха още притеснение, че все още няма работещ механизъм, който да извади апартхотелите от сивия сектор. Те смятат, че има необходимост от обучение на работещите в туристическите информационни центрове, за да се подобри ефективността на тяхната работа. Заявиха още, че предстоящото туристическото райониране на страната, което е предвидено от Закона за туризма няма да проработи. Те напомниха, че от 2013 година все още не е излязла Наредбата за таксите към Закона за туризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32