Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Тайип Ердоган: Членството в ЕС е стратегическа цел

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи като стратегическа цел членството на страната в Европейския съюз.

Членството в Европейския съюз е стратегическа цел за нашата страна, заяви турският държавен глава в специално послание, което направи по повод на Деня на Европа.

В същото послание Ердоган изрази надежда, че въвеждането на безвизов режим за турските граждани за страните от Европейския съюз ще ускори присъединяването на Турция към Евросъюза.

Надявам се, че въвеждането на бизвизовия режим за европейските държави ще повлияе положително върху изпълнението на дадените обещания към нас от страна на ЕС и ще ускори процеса на присъединяването на Турция към Евросъюза, посочи Ердоган.

Турският държавен глава и друг път е декларирал, че Турция ще приеме да бъде приета само като пълноправен член на Европейския съюз и няма да приеме това да стане под никакви други форми като привилегировано членство например.

В същото време Ердоган обвини Европа в прилагане на диктатура и жестокост. В реч пред симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Малатия той отправи остри критики към Европа за това, че затваря границите си за мигрантите и бежанците от Сирия.

Европейските страни нямат милост, проявяват жестокост и се държат като диктатори, каза турският държавен глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турция ще изпълни изискванията на ЕС, необходими за визова либерализация

Турция ще разработи необходимите политики за визовата либерализация с Европейския съюз и ще ги изпълни съгласно последните изказвания на президента Реджеп Тайип Ердоган . Това обяви турското външно министерство, след като в петък Ердоган разкритикува..

обновено на 09.05.16 в 15:28

Аманда Пол: Ако ЕС каже "не" на Турция, Ердоган ще скъса споразумението за реадмисия

Провалът на обещанието за премахване на визите ще се отрази зле на имиджа на Ердоган в Турция. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Аманда Пол - старши анализатор от Европейския политически център в Брюксел. Тя призна, че ще се изненада,..

публикувано на 07.05.16 в 10:32
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Откакто е в сила споразумението с Турция, мигрантите, влезли нелегално в ЕС, са намалели с 80%

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вижда повратна точка в решаването на мигрантския проблем. Според него в първите три седмици, откатко е в сила споразумението с Турция, мигрантите, влезли нелегално в ЕС, са намалели с 80 процента...

публикувано на 07.05.16 в 08:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32