Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалял е броят на бежанците, пристигащи в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия пристигат все по-малко бежанци. В момента на територията на страната има 155 000 свободни места в бежански домове и лагери.

Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия от общо 65 000 легла в центровете за първоначален прием свободни са 40 000. В Саксония от общо 17 600 места заети са само 2500. В Баден-Вюртемберг 6800 бежанци живеят в центрове с места за 30 000 души. Някои провинции започнаха вече да затварят бежанските лагери.

През април бежанците, достигнали Германия, са със 75% по-малко от потърсилите убежище през март.

Германското правителство обаче все още не е готово с официални данни за тенденциите през 2016 г. Все още всичко зависи от развитието на сделката с Турция. Анкара се ангажира да задържа бежанците в лагери по границата, като в замяна нейните граждани получат визова свобода за придвижване в ЕС. Европейският парламент обаче задържа изпълнението на обещанието за вдигане на визи до пълно изпълняване на всички критерии от страна на Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Щайнмайер: Германия има особена отговорност за постигането на мир на планетата

Германия има особена отговорност за постигането на мир и взаимно разбирателство на планетата. Това се казва в публикувана днес декларация на германския министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайер по случай отбелязването на края на Втората световна..

публикувано на 08.05.16 в 18:29
Бежанския център в германския град Волгаст

Германия планира да затегне законодателството за социални помощи за чужденци от ЕС

Германия ще допуска чужденци от ЕС до социалните си помощи, само ако са живели пет години без прекъсване на свои разноски в страната. Това предвижда законопроект на министъра на труда и социалните работи Андреа Налес . Министърът на труда обеща..

публикувано на 28.04.16 в 16:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32