Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният генерален директор Александър Велев подписа договор за възлагане на управление на БНР

Снимка: БГНЕС

Новоизбраният генерален директор Александър Велев подписа договор за възлагане на управление на Българското национално радио в Съвета за електронни медии. Той влиза в сила от 29 май. 

Документът е подготвен, разгледан и обсъждан от СЕМ. Днес е официалната процедура по гласуването на мениджърския договор на Александър Велев. Розита Еленова пожела на новия директор кураж и да извлече своите поуки:

Имайте тези мигове на спокойствие и балансираност без излишни емоции.

София Владимирова пожела атмосферата на днешния ден да се запази:

Подписването на договора и началото на мандата започва в една страхотна приятелска атмосфера. За съжаление не винаги свършва така. Искам този път да пожелая и на Вас, и на нас, и на Националното радио в края на Вашия мандат атмосферата в залата да е такава, каквато е днес.

Новоназначеният генерален директор на радиото Александър Велев благодари за доверието:

Чувствайки вашата подкрепа зад гърба си, това ще ми даде още по-голямо спокойствие, за да работя за благото на радиото, за да може радиото действително да се превърне в едно обществено, модерно радио, да звучи добре и колегите ми да отиват с удоволствие на работа. Ние сме длъжни да го направим това за слушателите си и се надявам да успеем да създадем ново звучене, модерно звучене, да оправдаем очакванията и да върнем доверието.

Като втора точка от заседанието СЕМ трябваше да разгледа отчета за програмната, технологичната и финансовата стабилност на досегашния директор Радослав Янкулов. Председателят на СЕМ Мария Стоянова съобщи, че в 13.30 часа днес в деловодството е постъпило писмо заедно с писмения отчет. В писмото досегашният генерален директор съобщава, че няма да представи лично отчета като заедно с това представч и болничен лист. В залата не присъстваха и членовете на Управителния съвет. Това е безпрецедентен акт, коментира Мария Стоянова:

Намерението на съветниците на тази последна среща беше да отправи призив за подаване на оставки като с този акт да се даде възможност на новоизбрания генерален директор да встъпи в правомощията си заедно с избран от него и утвърден от СЕМ екип. Ние като отговорни членове на регулаторен орган оставаме убедени в професионализма на членовете на УС и очакваме от тях да постъпят отговорно към БНР, което са ръководили досега, като се оттеглят - заяви Мария Стоянова. 

Ето и позицията на генералния директор Радослав Янкулов:

Искам да кажа, че изявленията и твърденията на Мария Стоянова, са много далеч от самата истина и много близо до манипулацията, защото отчетният доклад беше от 56 страници. Беше наистина представен днес с входящ номер в Съвета за електронни медии, а пет минути преди часа, когато беше отбелязано неговото подаване в СЕМ, беше публикуван на сайта на Българското национално радио. Нищо безпрецедентно няма в това, че не съм се явил лично да представя доклада, защото в член 16-ти от моя договор за управление е посочено, че отчетните доклади се предоставят, което означава, че няма никакво задължение те да бъдат четени, да бъдат представяни лично или по някакъв друг начин да бъдат обявявани. Освен това, не съществува никакво изискване, членовете на Управителния съвет на радиото, да присъстват по време на предоставянето на отчетните доклади. Ако има нещо безпрецедентно в този случай, това е държанието на Мария Стоянова, която една година напускаше заседанията на СЕМ, когато СЕМ разсъждаваше и обсъждаше нещо, около дейността на радиото. Това наистина беше безпрецедентно и пораждаше въпрос как се харчат обществените пари и по какъв начин се използват, защото тя също получава обществена заплата за пълноценната си дейност в Съвета за електронни медии. Отчетният доклад за периода е предоставен и ако Мария Стоянова и останалите колеги намерят време и желание, могат да се запознаят с него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32