Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи къдроглав пеликан у нас се излюпи извън Сребърна


За първия къдроглав пеликан, излюпен извън резервата Сребърна в последните 60 години съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Малката птица се е появила в природен Парк "Персина" на първи юни. В защитената месност гнезди втората у нас колония от този вид редки защитени птици.

Като голям успех определят появата на малкия къдроглав пеликан, природозащитниците. Новата колония на остров Персин, се появява в последните години благодарение на човешката намеса. Еколозите са поставили дървени платформи, на които птиците да гнездят.

Доскоро единственото гнездовище за къдроглавия пеликан в България беше езерото Сребърна, заяви Свилен Чешмеджиев. "Там числеността не беше постоянна. Някой път имаше повече двойки, друг път по-малко. Това е рисково, тъй като имаме само едно гнездовище на вида в страната. Ако се случи някоя пандемия, както беше преди една-две години с птичия грип, популацията може да изчезне. Затова е важно да имаме и друго място в страната, където да се размножава този рядък вид."

Досегашната популация на къдроглавите пеликани в България е била 70 семейства в езерото Сребърна. Десетте нови двойки в Природен парк "Персина" ще увеличат броя на вида птица на 80 семейства, като съвсем скоро в близките дни еколозите очакват да се излюпят още къдроглави пеликани на крайдунавския остров. Също там благодарение на усилията на природозащитниците се очаква поколение и от друг защитен вид - розовия пеликан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32