Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ възлага изработването на общ устройствен план заедно с екологична оценка на община Бяла

Снимка: БГНЕС

В рамките на два месеца Министерството на регионалното развитие ще възложи изработването на общ устройствен план заедно с екологична оценка на община Бяла, с което ще се гарантира общественият интерес и ще се предотвратят всички пороци в хаотичното застрояване. Това заяви заместник-министър Николай Нанков. В същото време пред сградата на министерството скандираха представители на екоорганизациите срещу презастрояването.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще препоръча на кмета на Община Бяла да наложи строителна забрана до приемането на Общ устройствен план на Общината за срок от две години, подчерта заместник-министър Николай Нанков:

Единствената гаранция за защита на обществения интерес, в защита на хората, които протестират вън, е възлагането на общ устройствен план, неразделна част, от който е и екологичната оценка. След извършване на всички последователни действия в рамките на срок от два месеца и половина министерството ще възложи изработването на общ устройствен план на община Бяла.

На практика обаче министерството може само да препоръча на кмета да забрани строителството, но не може да го задължи. В момента за Община Бяла действа устройствения план от 1997 година с промени от 2004 година. Пояснява Лидия Станкова - директор на дирекция "Устройство на територията":

Има изменение на този териториално-устройствен план през 2004 година. Това са решения на Общинския съвет на Бяла, които предвиждат значителни територии да бъдат застроени за вилни зони, курортна територия и въз основа на това изменение са одобрени значителен брой подробни устройствени планове, пак от Общински съвет-Бяла, които ВАС е оставил в сила тази година.

В същото време през 2004 година има влезли в сила и екологични норми, които са рестриктивни, подчерта заместник-министър Николай Нанков, като изрази недоумение защо природозащитниците протестират.

Природозащинтиците изразиха опасения, че в новия общ устройствен план на Бяла може да бъде заложено отново желанието за застрояване. Със създаването на екоплажовете се защитава само пясъка, но не и природата зад тях, заявиха Люба Батенбергова и Теодора Николаева:

Ако това, което този план предвижда, се заложи в новото задание за общ устройствен план, на практика рискуваме да се узаконят всички допуснати беззакония. Ние искаме да бъдат защитени местностите в тях, отново законодателна промяна, която може да се инициира от МРРБ.

Ние смятаме, че последните три плажа на Черноморието трябва да останат недокоснати от тези неща, защото има достатъчно бетон и хотели. Не всички туристи обичат да ходят на такива места.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32