Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат още сега

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че забранил на подчинените си всякакви разговори с представители на британското правителство, преди то официално да задейства процедурата по напускане. В реч пред Европейския парламент Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат още сега и обеща да продължи да се бори за предложените от него политики "до последния си дъх".


Жан-Клод Юнкер настоя Лондон бързо да поиска начало на преговори със Съюза за напускане.
Искам Обединеното кралство да изясни позицията си, не, днес или утре в девет часа, но бързо. Не можем да робуваме на постоянна несигурност. За разлика от други, аз не съм роб на финансовите пазари, но ги следя.
После се обърна към евроскептичния Найджъл Фарадж и колегите му от Британската партия на независимостта с думите, че те за последен път аплодират тук.
Наистина съм изненадан, че още сте тук. Британският народ гласува за напускане. Защо сте още тук?
Накрая Юнкер критикува неясните призиви за промяна в ЕС, като защити предложените от еврокомисията политики за интеграция в икономиката, миграцията и енергийната сигурност.
Нито съм уморен, нито съм болен, както пишат германските вестници, сякаш лекарите станаха журналисти. Оставам и ще се боря до последния си дъх за обединена Европа.
По време на извънредната сесия на Европарламента депутатите и целият състав на Европейската комисия бурно и продължително аплодираха подалия оставка британски комисар Джонатан Хил
Предстои парламентът да гласува резолюция с призив към премиера Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Обединеното кралство.

Все още не е решено кой ще води преговорите от името на 27-те държави-членки и кой ще защитава интереса на тези 27 държави на масата на преговори с британците. Дали това ще бъдат представители на Европейската комисия или представители, назначени от Европейския съвет, тоест от правителствата. Това е само част от неизяснените въпроси, които днес, тази вечер и утре държавните лидери ще обсъждат и решат, уточни в предаването "12+3" кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Единственото съществено, което би могло да излезе от днешната среща, е ако все пак лидерите успеят да си изяснят ситуацията с Дейвид Камерън и да се споразумеят за някакъв план или относителен график как от тук насетне ще протече раздялата между Великобритания и ЕС.

Никой не може насила да задължи британците да си подадат молбата за напускане.Това е една от празнините на европейските договори. Хипотетично британците могат никога да не подадат тази молба. Освен това не се знае дали самият британски парламент после не може да гласува против тези преговори. Има много юридически неясноти, но най-голямата е политическа – дали Камерън ще се подаде на натиска възможно по-скоро да стартира тази процедура.

Целия коментар на Никола Миладинов чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32