Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се бори с множество стихийни пожари

Стихийни пожари бушуват в различни области на Турция. Пламъци са обхванали околностите в прочутия курортен център Бодрум на Егейското крайбрежие. Поради вятъра, който разнася пламъците, по едно време те се приближили до само 15 метра разстояние от жилищните сгради и туристическите съоръжения, съобщи представител на местната управа. По думите му, спешно евакуират хора и коли. 

Десетки пожарни коли и хеликоптери за гасене на пожари и екипи на горското стопанство участват в потушаването. От съседните окръзи пристигнали на помощ пожарни коли. Много от живущите в района хора с кирки, лопати и пожарогасители също се втурнали да участват в гасенето. 

Засега не се съобщава за пострадали хора, но напълно били изпепелени десетки хектари засадени терени, повредени били редица напоителни съоръжения.

Силен пожар бушува и в района на Чанаккале, край протока Дарданелите на историческия полуостров Галиполи. Пламъците се обхванали горска местност край пристанището за фериботи Кабатепе.

Представител на горското стопанство съобщи, че в района на Чанаккале тези дни има много туристи, които посещават намиращия се наблизо мемориал на загиналите в епичните боеве в Първата световна война. По думите му, шест хеликоптера от въздуха и 10 пожарни коли, както и екипи на гражданската отбрана и на горското стопанство се опитват да овладеят пожара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

От днес пада забраната за посещенията на руски туристи в Турция

Посещенията на руски туристи в Турция се възобновяват от днес. Това се случва след близо 8-месечно прекъсване заради кризата със сваления руски бомбардировач от турски изтребители през ноември миналата година. Преди две седмици турският президент..

публикувано на 07.07.16 в 08:01

Наводнения отнеха живота на 2 души в Турция

Проливни дъждове и големи наводнения са причинили смъртта на двама души, а други двама са в неизвестност в окръг Орду, в черноморския регион на Турция, съобщиха местните власти. 8 моста са се срутили, много жилищни сгради, ферми и автомобили са били заляти..

публикувано на 06.07.16 в 17:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32