Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест хиляди души са били арестувани досега след неуспелия преврат в Турция

Задържан е и командирът на военновъздушната база "Инджирлик"

| обновено на 17.07.16 в 16:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от частната телевизия НТВ:
В момента прочистването продължава. Има шест хиляди задържани досега. Броят им ще надхвърли тази цифра.

Задържан е и командирът на военновъздушната база "Инджирлик" в Южна Турция, генерал Бекир Ерджан Ван. Базата се използва от САЩ и други страни от коалицията срещу групировката "Ислямска държава" в борбата им с джихадистите.
Правителственият контрол е възстановен из цяла Турция и макар някои групи превратаджии да са все още на свобода в Истанбул, те вече не представляват опасност, заяви високопоставен турски служител пред Ройтерс. По думите му все още се издирват някои военни служители на високи длъжности, като се очаква те скоро да бъдат заловени. 

Сред задържаните има и много магистрати. Според различни източници задържаните съдии и прокурори в цялата страна са близо или над 500. Анадолската агенция посочва, че арестите се извършват в рамките на "разследване във връзка с опита за преврат, извършен от терористичната организация на Фетуллах Гюлен". Анкара разглежда общността на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ, като терористична организация, ръководеща паралелни структури на властта и целяща да свали правителството. Вчера турските власти отстраниха от длъжност 2745 съдии. Уволнени бяха петима членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Операциите и арестите на магистрати в цялата страна продължават. 

Междувременно турският вицепремиер Мехмет Шимшек увери инвеститорите, че са взети всички необходими мерки за нормално функциониране на икономиката. 

Турският вестник "Стар" съобщава, че опитът за преврат е бил осуетен благодарение на сигнал на "родолюбив войник", който съобщил за плановете. Посочва се, че метежниците първоначално действително планирали да извършат преврата рано сутринта в събота, но разбрали, че плановете им са разкрити и изтеглили за по-рано акцията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Реджеп Ердоган и Барак Обама

Съединените щати следят внимателно случващото се в Турция

Съветниците на американския президент  Барак Обама го информират за случващото се в Турция.  Обама за пореден път е изказал твърдата си подкрепа за демократично избраното цивилно управление  на Турция. Той е изразил съжаление за загубата на човешки..

публикувано на 17.07.16 в 08:02

Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме декларация за Турция

Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме документ, с който да осъди насилието и безредиците в Турция. Това стана, след като Египет възрази срещу изявление, което призовава всички страни "да уважават демократично избраното правителство на Турция",..

публикувано на 17.07.16 в 07:52

Изминалата нощ бе спокойна в Турция

Обстановката в Турция тази нощ остана спокойна след опита за преврат в страната в петък срещу събота. Хиляди хора се отзоваха на призивите на турските власти и излязоха по улиците на различни градове, развявайки турски знамена, за да "защитят демокрацията"...

публикувано на 17.07.16 в 07:46
Франсоа Оланд

Оланд изрази опасение от репресии в Турция

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че очаква, че ще има период на репресии в Турция след неуспешния опит за преврат, извършен от фракция от армията, предаде Ройтерс. Сега трябва да видим каква е ситуацията в Турция. Ако нейният президент..

обновено на 17.07.16 в 10:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32