Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Узунов: Напрежението в Турция ще продължи да се отразява на Балканите

Снимка: blagoevgrad.eu
Красимир Узунов, собственик на агенция "Фокус", коментира в предаването "Нещо повече" събитията в Турция.

Свидетели сме на странен опит за преврат. Той не се прави по вечерно време, а се прави призори. Ако е имало опит за метеж, нещо е предизвикало по-бърза реакция. Между 8 и 9 хиляди варира броят на замесените. Турция не е спокойна, въпреки заклинанията, че всичко е под контрол. ВВС са с най-голямо участие, отбеляза Красимир Узунов.

Имаше закъсали танкове в нощта срещу събота. А бяха времена, когато турската беше една от най-боеспособните армии. Има много паралели, които не са в полза нито на сегашната власт, нито на сегашната армия, отбеляза Узунов.

Очаквам напрежението да продължи. Има арестували командващи армии, както и съветник на Ердоган. Има много неясноти, които трябва да се изчистят. Например по версията, че един човек стои в Пенсилвания и диктува действията на хиляди хора. Турция е стратегически партньор на САЩ.

Интересен въпрос е каква ще бъде съдбата на военните, които кацнаха на гръцка територия. Дали Гърция ще ги върне? Тя вероятно ще отлага, прогнозира Узунов.

Той смята, че големият печеливш Ердоган може да се окаже големият губещ. 8000 фамилии са засегнати, а това е част от елита. По същия начин стои въпросът с магистратите. Тези действия ще предизвикат рано или късно обратна реакция. Отваря се друга страница в историята на Турция. Лошото е, че се отразява на целия регион. Балканите няма да генерират спокойствие в близко време. 

Трябва внимателно да следим процесите и да мислим за собствената си сигурност, смята Узунов.

Цялото интервю на Людмила Железова с Красимир Узунов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32