Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Матанов: Режим, който разчита на репресии няма бъдеще

Демонстранти подкрепят президента Ердоган с плакат с надпис "Звездата на демокрацията"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятно последиците от въвеждането на извънредно положение в Турция няма да са една и две. Алтернативите са ислямистка, мюсюлманска Турция или светска Турция, каквато ни е завещана от Ататюрк, но като че ли на практика гласът на кемалистите не се чува. Това мнение изрази пред „Хоризонт“  историкът-балканист проф. Христо Матанов, който е и бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията.

Репресията и рязането на глави не е алтернатива за Турция, категоричен бе Матанов в коментара си:

При положение, че има толкова много жертви, не виждам причина за ликуване, докато зад кулисите става нещо ужасно. Хора, които веят знамена, като че ли празнуват национален празник или сватба на султана. Аз съм от поколението, което е виждало ликуващи тълпи и знам това до какво може да доведе. Когато една тълпа се настрои на дадена вълна, след това е много трудно да направиш компромис.

Без да съм туркофил изпитвам тягостно чувство да гледам бити генерали, унижавани войници или уволнени учители и университетски преподаватели…Не съм особено голям оптимист, но съм сигурен, че режим, който разчита на репресии, няма особено голям хоризонт пред себе си.

Гаранция за светското бъдеще на страната са европейско и светско настроените граждани на Турция, а България трябва да запази спокойствие в тази ситуация, каза още проф. Матанов.

Село Ранилист е на десетина километра от Кърджали. Кметът Гюлтекин Фаик казва, че всички следят ставащото в Турция, защото там са техните братя, сестри и родители: 

Нормално е да мислим какво става там. Това, което е направил Ататюрк, в момента е в опасност. Когато гледам хора, които искат да отмъстят, с тези религиозни атрибути, да излязат по улиците с ножове… не мислят добро за делото на Ататюрк.

В кабинета на Фаик един до друг висят портретите на Левски и на Ататюрк:

Това са хората, които наистина би трябвало да се намират в един кабинет – върли републиканци. Единият не е могъл да го осъществи, но другият го е направил. 

В Турция в момента се случват неща, които не би трябвало да се случват в никоя нормална държава, особено в държава кандидат-член на ЕС – през 21 век да тръгнат да свалят законно правителство. Това е прочитът на събитията на Фикри Гюлестан, зъболекар от Момчилград:

Всичко това води до дълбоко безпокойство на всички здравомислещи хора. Особено за нас, турците които живеем в България, това е много притеснително – там живеят нашите братя и сестри. Почти няма семейство, което да не е разделено и да няма роднини от другата страна на границата. В момента има тягостно очакване и едно изтръпване, понеже нещата не са се доизбистрили… 

Лекарят Юксел Йозкан от Федерацията на балканските изселници "Бал-гьоч" („Балкан гьочменлери“) разказа пред „Хоризонт“, че животът в Турция тече нормално и засега в организацията нямат информация за арестувани наши изселници-привърженици на Фетулах Гюлен

Йозкан направи аналогия с терористичните атентати в Париж и въведеното там извънредно положение, като определи опита за преврат в Турция като малък атентат.

От 30 години насам привържениците на Гюлен се организират и създават своите екипи във всички сфери на живота, обясни още Юксел Йозкан.

Всички гледни точки по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32