Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пистолетът на стрелеца от Мюнхен е бил театрален реквизит

Снимка: БТА

Пистолетът на Давид Сонболи, с който той уби 9 души в Мюнхен и се самоуби, е бил театрален реквизит, преоборудван и направен отново огнестрелен. Купен е от Словакия. Това съобщи „Зюддойче цайтунг”, като се позова на следствието.

18-годишният стреля с полуавтоматичен пистолет Глок 17. В раницата му са открити 300 патрона. Според вестника убиецът е ползвал за пример предишен амок на ученик . През 2009 година във Винеден край Щутгарт 17-годишният Тим Кречмер уби 15 души. Али Давид е пътувал до Винеден, правил е снимки на мястото на трагедията. Другият му пример е норвежкият масов убиец Брейвик, който уби 73 души преди 5 г. Убийствата в Мюнхен станаха в деня на годишнината.

Али Давид е бил два месеца в болница заради психическа болест. В петък той убива в мола предимно хора близо до неговата възраст, изглеждащи като чужденци. Сред жертвите има един унгарец, грък, трима косовари, един турчин, и един човек без национална принадлежност.

Заради случая в Мюнхен в Германия се обсъжда затягане на правилата за продажба на оръжие. Ще се подложи на дебати и предложение армията да може да се включва при терористични заплахи или масови убийства. В момента тя по конституция има право да се намесва само при природни катастрофи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Германските власти призоваха за по-строг контрол върху продажбата на оръжие

Представители на германските власти призоваха да се затегне контролът върху продажбата на огнестрелно оръжие след стрелбата в Мюнхен, отнела живота на девет души и 18-годишния нападател, обсебен от случаите на масови убийства, предаде Ройтерс...

публикувано на 24.07.16 в 08:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32