Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Детското БНР

| обновено на 12.09.16 в 18:44
Снимка: БНР
В парка "Заимов" с музика, викторини и забавления за най-малките си слушатели Българското национално радио представи новите си медийни продукти за детската аудитория. Това са 24-часов стрийминг канал с детска музика и приказки и нов детски сайт ДЕТСКОТО.БНР. Двата продукта са базирани на интернет платформата на Радио Бинар. Музикалният редактор на канала Елиана Захариева подчерта:

Българското Национално радио е единственият продуцент на детска песен. Издирват се текстописци, дават се поръчки на композитори, които да създадат тази продукция. Миналата година по повод годишнината на Радио Деца освен на нови песни, се поръчаха и аранжименти на стари познати български детски песни, така че те съживяваха съвсем нов съвременен живот. И това е прекрасно!


Детският портал - Детското.БНР предлага много от излъчените в ефира детски предавания, новини, любопитни факти, снимки и рисунки, игри и конкурси. Различните категории на сайта  "Фантазирай", "Тайни и загадки", "Изкуство", "Музикална кутийка", "От соул до рокендрол", "Написах сам", "Златната ябълка", "Междучасие", "До-ре-ми", "Къщата" предлагат разнообразни възможности за забавление и за детско творчество. Сайтът е оптимизиран за работа на мобилни устройства, за да може да се ползва чрез таблет и телефон и не  препраща към чуждо съдържание и други сайтове, което е важно за безопасното му ползване от най-малките. Антон Митов - един от двигателите на проекта и директор на Архивния фонд на радиото, допълни:

Стриймът е много лесен за ползване, може да се чуе отвсякъде по света. Самият сайт също може да се гледа отвсякъде. Няма реклами, няма препратки. Спокойно може човек да сърфира в него. Има много хубави приказки, които са кратички. Да се върнем в доброто старо време, когато имаше добри писатели и автори за деца.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" по програма "Хоризонт" завеждащият Детска редакция, Ирина Вълчанова, и Милен Димитров, отговорен редактор на Радио Бинар, заявиха:

Детското БНР е мечта, която стана реалност. От много отдавна искахме да се случи. Може би сме закъснели, защото не може Националното радио да няма специално пространство за деца -
заяви Ирина Вълчанова.

Бинар е една платформа, която е отворена за всичко, което може да се прави, дори и експериментално в радиото, но това е платформа, която е самостоятелна. Това е напълно и изцяло нов сайт, който събира цялата информация за децата. Най-вече искахме децата сами да могат да намират Детското БНР –
каза Милен Димитров.

Цялото интервю с Ирина Вълчанова и Милен Димитров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32