Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел пое отговорност за поражението на партията й на изборите в Берлин

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел пое отговорност за ниските резултати на партията й на местните избори в Берлин. Това е горчива загуба за Християндемократическия съюз и вероятно се дължи на някои грешки в политиката ни преди лятото на 2015 г., заяви тя.

В традиционната си пресконференция след изборите Меркел за пореден път се опита да защити бежанската си политика, като призна, че думите ще се справим се изричат бързо, но се изпълняват бавно. Ако можех да върна времето назад, бих го върнала с години, години назад, за да подготвя страната и правителството за това, което ни сполетя през лятото на 2015 година, заяви тя, визирайки проблема с нефункциониращото Дъблинско споразумение. Тя призна, че твърде дълго се е осланяла на него, вместо да откликне на тогавашните предупреждения на Италия и Гърция.

Германия години наред отказваше да се съгласи с предложението на Гърция и Италия за квотно разпределение на бежанци в ЕС и съвместна охрана на границите. Едва когато южноевропейските държави започнаха да пропускат мигрантите към вътрешността на Европа и те се струпаха по границите с Унгария, тя осъзна грешката си. Тази грешка тя признава за първи път сега, след като партията й бележи сериозен спад в гласоподаватеите в поредните местни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ангела Меркел

Меркел е изправена пред тежко поражение на изборите в провинция Берлин

Християндемократическият съюз /ХДС/ на германския канцлер Ангела Меркел е изправен пред тежко поражение на днешните избори в провинция Берлин, сочи проучване на телевизия Цет Де Еф. Очаква се ХДС да получи не повече от 18 на сто от вота - с 5..

публикувано на 18.09.16 в 09:09

Меркел: Ситуацията в Европа е критична и не може да се разреши в рамките на една среща на върха

Европейският съюз се намира в критична ситуация и неговите проблеми не могат да бъдат решени в рамките на една среща, заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на днешната среща на върха на ЕС в словашката столица Братислава, на която..

публикувано на 16.09.16 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32