Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти от турския вестник "Джумхуриет" бяха отличени в Германия за смелостта си

Редакцията на вестник "Джумхуриет"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл, които са подсъдими в Турция за подкрепа на терористична организация, получиха наградата "Херман Кестен" от германския клон на международната писателска организация ПЕН Интернешънъл.

На церемонията присъства само бившият главния редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет“ Джан Дюндар, който успя да избяга в Германия, след като срещу него беше извършено покушение пред сградата на съда в Анкара. Съпругата му обаче е задържана и няма право да напуска Турция. В Турция все още се намира и Ердем Гюл, който завеждаше редакцията на вестника в Истанбул. Двамата журналисти бяха обвинени от режима на Ердоган в шпионаж заради статии, разкриващи връзките между турските управляващи и "Ислямска държава". Дюндар и Гюл получиха по пет години затвор. При обжалването на присъдата неизвестни се опитаха да застрелят Дюндар.

Наградата "Херман Кестен" е с фонд от 10 000 евро и се присъжда за смелостта и гражданската позиция на двамата журналисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изпълнителният директор на "Джумхуриет" е арестуван на летище "Ататюрк"

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че с помощта на националистическата опозиция в парламента ще бъде решено за свикване на референдум за конституционни промени, за превръщане на южната ни съседка в президентска република. Това стана след като лидерът..

публикувано на 11.11.16 в 19:12

Деветима журналисти и ръководители на "Джумхуриет" официално остават в ареста

Турските власти са наредили деветима журналисти и ръководители на опозиционния вестник "Джумхуриет" да останат в ареста. Те бяха задържани в понеделник по обвинения в тероризъм и сега се предвижда да останат в ареста до започване на делото срещу тях. Сред..

публикувано на 05.11.16 в 10:18

Арестуваха главния редактор на опозиционния турски вестник "Джумхуриет"

Турската полиция задържа главния редактор на опозиционния турски вестник "Джумхуриет" Мурат Сабунджу, предаде Ройтерс, като се позова на CNN Turk. Извършени са обиски и в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника. Издадени са заповеди..

публикувано на 31.10.16 в 12:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32