Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиологът съветва

Доц. Светослав Йовев: Всички видове наркотици увреждат сърцето

Здравото сърце е сърцето, което обича, отбелязва като поет специалистът

Снимка: Георги Корнейков, БНР
В началото на зимата, по-опасния сезон за сърцето, какво трябва да знаем за сърдечните заболявания, как да се предпазим  и какви са методите на лечение? Гост в студиото на "Часът на здравето" бе доц. д-р Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер дефибрилатори и ресинхронизиращо лечение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“.

Най-хубавото лечение е профилактичното

"Всеки мъж на около 55 години е редно един път в годината да направи ехокардиография и да направи стрес тест или обикновена кардиограма, за да знае дали неговото сърце работи добре, и ако има индикации, които са наследствени, да се обърне по-голямо внимание през зимния период. При жените тази възраст може да бъде и по-висока, но през последните години се забелязва, че заболяването между мъжете и жените се изравнява, така че това не е успокояващ фактор", каза доц. д-р Светослав Йовев. Студът е провокиращ фактор. Сърцето работи в по-необичайна обстановка, макар че българинът е свикнал с четирите сезона и ако човек познава добре тялото си, не би трябвало да се притеснява от студовете. Много е важно да се знае генетичният материал, наследствеността - дали баща или майка са боледували от сърце; дали има доказано сърдечно страдание. Рискови фактори са още високата кръвна захар, високото кръвно налягане, задухът. Това са симптоми, които трябва да накарат човек да си обърне внимание и да не чака последния момент, за да отиде на лекар. 

Отключването на сърдечна недостатъчност най-често става през зимата

Това става с остро заболяване на белия дроб - бронхопневмония. Тя често върви с тежка форма на сърдечна недостатъчност. За да не се стига до там, трябва човек да си обърне внимание по-рано - ако има задух, отоци по краката или лесна уморяемост.  Доц. Йовев отбеляза вредата от самолечението, което българинът често прилага при вируси. Освен това всяка дейност в зимни условия трябва да бъде съобразена с възрастта и заболяванията, които има пациентът. Важни са спортът и двигателната активност,  не може цяла година да не сме спортували и през зимата да искаме да караме ски. Така организмът изпада в стрес, предупреди доц. Йовев.

Инфарктът се "подмладява"

Приемането на продукти, които стимулират сърдечната дейност или т.н. енергийни напитки, често води до тежки аритмии. Доц. Йовев даде пример с младеж, постъпил в болницата в тежко състояние, с тежка надкамерна аритмия и колапс след прекомерната им употреба.

"Всички млади хора, които се изкушават да пробват наркотик, било то синтетичен или не синтетичен, трябва да знаят, че всички видове наркотици увреждат проводната система на сърцето. Има голям риск на тези пациенти да им бъде имплантиран постоянен кардиостимулатор, който се носи цял живот", каза доц. Йовев. По думите му, според СЗО, полезна за сърцето е дозата от 75 грама алкохол - има антиоксидативен и коронародилатиращ ефект. Но само и единствено тази доза!

Нищо не е вредно, всичко опира до дозата


Тютюнопушенето обаче има много лош ефект върху организма. Той нацепва ендотела в човешкото тяло и създава условия да се образуват атеросклеротични плаки. Ако това стане в коронарното дърво, те предизвикват инфаркт, ако са в мозъка - инсулт.

"Една цигара предизвиква спазъм на кръвоносните съдове в продължение на три часа", каза още доц. Йовев. Стресът също е рисков фактор, но е нещо, което трудно можем да премахнем - той е навсякъде около нас, типът нервна система определя как човек индивидуално може да се бори с него.

"Българинът се храни много нездравословно", предупреди още специалистът. Според него обаче прилагането на холестеролопонижаващи медикаменти не е необходимо при гранична горна стойност на общия холестерол в кръвта, и при липса на исхемична болест на сърцето. Ако се започне лечение с тези медикаменти, то трябва да продължи цял живот.

Инфарктът успешно се лекува в България и то на световно равнище. Не така стои въпросът с пациентите, които имат риск от внезапна сърдечна смърт. Все още държавата не заплаща в пълен обем устройствата, т. нар. кардиовертер дефибрилатори, които се прилагат при ритъмни нарушения на сърцето. То засича патологичния ритъмен проблем и го пресича, и е задължително за пациентите, които са преживели вече сърдечен инцидент.

Силната болка е водещият симптом за инфаркт

Тя е локализирана зад гръдната стена, но не в една точка. Болката може да се пренасочва към ръката, гърба или долната челюст, защото може да са засегнати различни съдове в сърцето. И в тези случаи задължително трябва да се потърси лекарска помощ и то възможно най-бързо.

Още за рисковете за сърцето и за начините на лечение - чуйте в звуковите файлове!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!