Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирчо Киров: Създава се впечатление за многопосочност в действията на "Ислямска държава"

Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

И двете събития – както убийството на представителя на велика държава като Русия, така и кървавият атентат в Берлин – са еднакво шокиращи. Това каза в предаването "Преди всички" бившият директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

Извън съмнение е, че имаме пробив в охраната на ВИП персона, пробив главно в охраната на турската страна, посочи Киров. Според него този акт има преди всичко политически характер и е опит както за предотвратяване на очертаващите се възможности за омиротворяване на Сирия, така и за отклоняването на Турция от нейното сближаване с Русия.

Тук съм склонен да търсим дългата ръка на т.нар. "гюленисти" и тази версия, която е и най-удобната за властите в Анкара, може да се окаже и най-правдоподобната, допълни Киров, като прогнозира, че това няма да повлияе на отношенията между Турция и Русия, каквито те изграждат на дългосрочна основа.

Създава се впечатление за комплексност и многопосочност на действията на "Ислямска държава", коментира още Киров.

Относно атентата на коледния пазар в Берлин, Кирчо Киров заяви, че предимството на терористите е в изненадата, поради което те успяват да се движат крачка напред пред службите в техните опити за предотвратяване на подобни актове. По думите му, трябва да се работи за получаване на превантивна информация.

Огласените преди време заплахи трябва да се възприемат абсолютно сериозно. България остава потенциална цел за терористични заплахи и занапред, обобщи Кирчо Киров.

Цялото интервю на Силвия Великова с Кирчо Киров е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32