Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България трябва да продължи да подобрява събираемостта на данъците

Снимка: БГНЕС

България трябва да продължи да подобрява събираемостта на данъците и да вземе мерки за намаляване на размера на неформалната икономика, препоръчват от Европейската комисия.

От Световната банка предупредиха, че с тези темпове на производителност на труда у нас ще е нужно повече от едно поколение, за да достигнем средните нива на доходи и жизнен стандарт в Европейския съюз.

Данните бяха изнесени на форум във Велико Търново, посветен на възможностите за растеж през 2017 година. 

Съветникът по икономическо развитие Георги Янакиев посочи, че според Европейската комисия един от сериозните проблеми пред България си остава високият процент на дългосрочно безработните:

Повече от 62 процента от безработните са дългосрочно безработни и тяхната възможност за завръщане към пазара на труда е много по-затруднена. Всеки пети нов навлизащ на пазара на труда в момента в България е от ромски произход.

В България е постигнат напредък, но има още какво да се направи, коментира Томи Томсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия: 

България трябва да осигури съответната среда тези по-млади и по-динамични фирми и предприятия да се развиват. 

Още детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32