Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест с искания за повишаване на пенсиите планират пенсионерски организации в сряда

Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия да бъде увеличена на 350 лева още през тази година, а всички останали да бъдат преизчислени спрямо средния месечен доход от 2016-а. За това настояват пенсионерски организации, които обявиха, че ще протестират пред президентството в четвъртък и ще се опитат да връчат исканията си на държавния глава. 

След исканията, които ще бъдат представени на протеста на 9 март, са гарантиране на безплатно здравеопазване, включително лекарства и медицински консумативи за всички пенсионери над 65-годишна възраст. Възрастните хора ще настояват пред президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за борбата с бедността и да инициира референдум по въпроса дали да бъдат увеличени минималните пенсии. 

Пенсионерските организации представиха свои изчисления, според които е възможно пенсията да достигне близо 600 лева още през 2021 година. Проф. Иван Ангелов обясни:

За това повишение на пенсиите – от 2018-а до 2021 година – годишно ще ни бъдат нужни между 1,3 и 1,6 милиарда лева – всяка година допълнително. Откъде да ги вземем?

Още от пръв поглед мога да ви посоча санирането. За саниране – 2 милиарда. Това е като идея добра – за да се пести енергия, но България има много по-приоритетни задачи.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32