Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кемпер за профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата обикаля страната

| обновено на 21.07.17 в 14:50
Розовият кемпер
Снимка: БГНЕС

Розовият кемпер на фондация "Една от 8" ще бъде представен за пръв път пред обществото на кръстовището на ул. "Неофит Рилски" и бул. "Витоша" в София. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Антонина Топалова, психолог от екипа на Фондацията, сподели:

Тези три, четири хиляди жени, които всяка година чакат да научат как да се справят, как да минат през този ад, ме молиха дълго време да отидем и в страната. Досега в София бяха тези 3-4 хиляди жени, а сега ще обикаляме цяла България, поне шест месеца. Имаме 25 града да посетим и сме невероятно благодарни на дарителите. От понеделник тръгваме. В Благоевград, Кюстендил, Самоков да ни чакат жените. Ще бъдем в онкологичните центрове. 

Екипът ще предоставя практически съвети, морална подкрепа, кулинарни рецепти.

България е на 38-мо място в Европа по заболеваемост от рак на гърдата и на 39-о по смъртност, сочи изследване на Топалова. 

Все пак сме някакъв оазис, успокои тя и увери, че други изследвания сочат, че отношението към стреса е определящо за активизирането на раковите срещи. 

Ако имаш цел, ако си поставяш всеки ден идеята какво ще направиш точно този ден и то не само за себе си, а и за другите... Всички психолози са установили, че, ако помагаш на света, на другите, ти помагаш и на себе си. Това е начинът. Когато даваш, няма как светът да не ти се отблагодари, няма как да не те обичат. Когато дойдат момичета при нас или ние отидем при тях и когато те не плачат, а се усмихват в края на срещата, това е незаменимо. 

До края на септември кемперът ще мине през 25 града, обясни Вера Николова от фондация "Една от осем". Какво ще предложи той на жените с рак на гърдата.

Информационна и практическа подкрепа, визуални и психологически консултации, арт терапии, грим, кулинарен блогър относно съвети за здравословно хранене, ще раздаваме брошури, тюрбани.

Кемперът струва 142 хиляди лева. 130 от тях идват от дарение, останалите са по линия на заеми, изтеглен от фондацията.

Иванка Иванова
е една от жените, които ще се възползват от услугите, предлагани в кемпера:

С три рака съм, нито един от тях не е метастази. Бях на 21 години, когато за първи път чух лошата диагноза. В момента съм на 45, тоест аз живея повече с рачетата, отколкото без тях, но животът продължава.

Интервюто с Антонина Топалова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32