Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко история, повече бъдеще

Снимка: БГНЕС

Това очакват от политиците хората на Балканите, според Александър Йорданов. Бившият ни посланик в Република Македония  бе гост в предаването "POST FACTUM" след подписване на историческия договор между България и Македония.

-  Да започнем с вашата крила фраза. Хубав ден ли беше за българската демокрацията денят, в който бе подписан договорът с Македония?

-  Това е един от най-хубавите дни за балканската политика изобщо през последните години, тъй като договорът несъмнено ще има много силен отзвук и в останалите държави от региона.

-  Кой имаше по-голям интерес да подпише договора?

-  Договорът е шанс и за двете страни. Още в преамбюла ясно е посочено, че подкрепя членството на Македония в евроатлантическите структури, същевременно на България дава един огромен шанс да докаже на практика, че е лидер в този регион и че има активна роля в европейската политика в региона.

-  Как по-конкретно? Когато България поеме европредседателството, тогава ли можем да помогнем на тези процеси?

-  Договорът насочва вниманието в две посоки. Развиваме съвместно инфраструктурата в района, най-после да има един нормален път до Скопие, защото е срамота Сърбия, която не е член на ЕС да е завършила почти магистралата и до македонската граница през Ниш-Лескавац-Вране и Прешевската долина до македонската граница. Завършила е и магистралата до границата с България. От българска страна не се вижда реализиран такъв инфраструктурен проект. Второ:  инвестициите – не може да искаме македонците да се обърнат с разбиране към нас, а държавата ни да не подкрепя българските фирми, които да инвестират в Македония, да създават работни места. Когато хората в Македония започнат да си получават заплатата през българска фирма, те много лесно ще разберат, че и думите за историята, за езика, за ни общата ни култура и герои не са нещо празно.

-  До договора се стигна след  дълъг 18-годишен процес. Какво се случи точно сега, та да се подпише този договор, кое спомогна? Вие също сте участвал активно. Да припомним, че признаването на Македония беше по времето на правителството на Филип Димитров.

-  Признаването стана в началото на 1992 година. Направи го Филип Димитров, много емоционално, в някакъв смисъл на своя глава, защото в средите на СДС тогава имаше и противници на това избързване, както те го наричаха.  Ще припомня, че такова несъгласие изразяваше външният министър Стоян Ганев, а председателят на Парламента Стефан Савов дори не беше в България по време на събитието. Признаването си остана само на думи. През 1999 година правителствата на Иван Костов и на Любчо Георгиевски подписаха съвместна декларация, голяма част от която днес  виждаме повторена в този договор. Това е едно признание и за двете държави, че на хартия постигаме съгласие, но на практика не се реализира това, за което се договаряме. Сега надеждата е, че в двете държави и особено в България има прагматични политици – премиерът Борисов е от този тип. Същевременно договорът не е научен труд, не е учебник по история, а се опира единствено върху Конституциите на двете държави. Предвидено е да има смесена мултидисциплинарна комисия, в която да се обсъждат така наречените спорни въпроси от историята и  културата, но на основата на фактологията. Другото интересно нещо в него е понятието „обща история”, което очевидно дразни определени хора и в България, и в Македония.

-  Македонците със сигурност ще трябва да  пренапишат учебниците си по история.

-  Със сигурност. Аз съм бил посланик в Република Македония и съм имал безкрайни разговори на равнище министри, дирекции в министерства на образование и култура. Очевидни са лъжите в македонските учебници. Когато се прибирах в България взех един набор от македонски учебници, имам го и досега вкъщи, от време - на време да се сещам какви неверни неща може да се пишат при очевадни факти.

Какво открива Александър Йорданов  в архива на Македонската академия на науката и изкуствата, чуйте в интервюто на Емилия Николова с него:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10