Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

64 на сто от германците смятат, че Ангела Меркел ще е победител в диспута с Мартин Шулц

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След броени часове в Германия ще се проведе решаващата битка за канцлерския пост. В телевизионен дуел един срещу друг ще се изправят двамата основни кандидати – канцлерът Ангела Меркел и съперникът ѝ Мартин Шулц.

След три седмици Германия ще избира нов Бундестаг. Засега всички прогнози сочат, че вече има ясен победител и той е досегашният управляващ – Ангела Меркел и нейната партия, консервативният Християндемократически съюз. Засега според допитванията за тях ще гласуват 38 на сто от избиратели. 24 процента пък са привърженици на социалдемократите и техния кандидат за канцлер Мартин Шулц.

Недоволните обаче също не са малко. Мартин Шулц се надява именно на тях. Според него 40 на сто от избирателите още не са решили категорично за кого да дадат своя глас. Именно на тях се надява доскорошният председател на Европейски парламент Мартин Шулц. Телевизионният дуел тази вечер е големият му шанс да навакса разликата с християндемократите.

Шанс, който обаче трудно може да бъде постигнат – според социолозите 64% от германците вярват, че Меркел ще излезе победител и от телевизионния дуел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Меркел и Шулц се изправят в дебат преди изборите

Германският канцлер Ангела Меркел и главният й съперник - социалдемократът Мартин Шулц , се изправят днес един срещу друг в единствения си телевизионен дебат преди парламентарните избори на 24 септември. Анализатори определят сблъсъка като..

публикувано на 03.09.17 в 08:32

Меркел: Отворихме границата, за да помогнем в извънредна ситуация, но сега трябва да търсим други решения

Германия постъпи правилно като отвори вратите си за бягащи от война през 2015 година. Сега обаче трябва да помислим за дългосрочно решаване на проблемите в държавите, от които идват тези хора, за да имат шанс те да се върнат или да останат в родината си..

публикувано на 29.08.17 в 16:35
Ангела Меркел пред Бундестага

Меркел подкрепя идеята за създаване на Европейски валутен фонд, чрез който да се повиши стабилността на еврозоната

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел одобри идеята за Европейски валутен фонд и също така заяви, че може да си представи възможността за избиране на комбиниран европейски министър на финансите и на икономиката, сигнализирайки по този начин..

публикувано на 29.08.17 в 16:04

Меркел е за нов Дъблински регламент за миграцията

Европейският съюз трябва да изготви нов регламент за регулиране на миграцията, който да замени сегашния, т.нар. Дъблин-3. Това заяви днес в Париж Ангела Меркел след срещата на на лидерите на няколко европейски страни, посветена на миграционна криза,..

публикувано на 29.08.17 в 10:29

Меркел и Шулц се сблъскаха задочно преди изборите за Бундестаг

В задочен телевизионен дуел се впуснаха германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц . Двамата дадоха отделни интервюта точно 4 седмици преди изборите за Бундестага и една седмица преди единствения им предизборен..

публикувано на 28.08.17 в 07:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32