Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ернст Бруре - един холандец на благотворителен велотур в България

| обновено на 08.09.17 в 06:19

Да си холандец във Варна е интересно. Живееш почти на плажа, хапваш сафрид и караш колело по неравен терен. Покоряваш планини в буквален и преносен смисъл. Ернст Бруре знае как да си поръча бира на български и му харесва балканската философия на отлагането във фразата „лека-полека”, въпреки че понякога това „лека-полека” му идва в повече. Отраснал с любимата индонезийска храна, приготвена от майка му, в последните две седмици е на спагетова диета. Причнината е необходимостта организмът му да се запаси в въглехидрати, за да може да издържи на велопоход от Несебър до Варна. Велопоходът е с благотворителна цел за набиране на средства за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово. С даренията за тях ще бъде купена различна апаратура. Поводът за всичко това е 20-годишнината от основаването на ин витро клиника „Олимед”... Ернст първоначално се е надявал тя да бъде отбелязана на парти с вкусни ястия и многообразни питиета, но останалата част от ръководството му е предложила друго:

- Д-р Монастирска /ръководител на ин витро клиника "Олимед" - б.а/ ми каза, че очаква нещо по-оригинално и по-приемливо от мен. Исках наистина да направя нещо оригинално.

- И вие направихте нещо оригинално за България, обаче традиционно за Холандия, защото знаем, че в Холандия навсякъде се придвижвате с велосипеди. Кажете сам ли ще извършвате похода, или ще има последователи на идеята с вас? Каква всъщност е самата цел?

- Аз ще бъда сам и ще има кола, която ще ме следва и която ще ми помага. Ще имам личен лекар за няколко часа.

Снимка- Какъв ще бъде Вашият маршрут? От къде до къде, началната и крайната точка и през кои други места ще минете?

- Започвам някъде от Стара планина, след Несебър, ще решим точно от къде, защото се оказа, че е доста опасно там по завоите. Преди една седмица направихме тренировка и без малко да бъда ударен от две коли. Аз обаче се чувствах наистина спокоен, защото имаше кола, която ме следваше.

- Да, защото у нас шофьорите не са свикнали с преминаващи велосипедисти и не ги пазят особено. Вашето начинание е малко екстремно за българските условия. А в Холандия от колко годишни започвате да карате колело?

- Като се родих най-напред ме научиха да се пързалям с кънки, след това да карам колело и като остана малко време ме научиха да ходя. 

- Да уточним сега и местата, на които ще бъдете с колелото и как могат хората да дават своите дарения?

- Ще спра в Обзор, там има един малък площад, където е организирано събирането на даренията в специална кутия. Ще спра там и ще поздравя всички, които дойдат. Те могат да си купят ключодържатели и да правят снимки, но всъщност аз очаквам техните дарения.

- В България общо взето хората се умориха от тези дарителски акции и малко трудно даряват така лесно пари. Но защо вие избрахте да дарите събраните средства на училището за деца със специални потребности в Аспарухово?

- Това беше идея от началото на идването ми в България. Много хора ми казваха същото като вас: малко хора ще дарят пари на един чужденец. Всъщност не само в България, но и в цял свят има много големи спекулации с даренията, а директорката Жулиета Петкова каза, че не иска никакви пари за училището, а е необходима различни видове апаратура за децата с нарушено зрение.

Интервюто на Ваня Славова с Ернст Бруре може да чуете в звуковия файл:

Снимка

Ернст Бруре потегли в 6 часа тази сутрин от Несебър и се очаква да пристигне във Варна около 13.30 на ул. Алеко Константинов №5. Междинната спирка е град Обзор, където на централния площад е предвидена среща с дарители, разговори и общи снимки. На велосипеда ще има дарителска кутия, но пари се събират и чрез банковата сметка: 

BG 36 UNCR 7000 1532 9626 66

BIC UNCRBGSF

като впишете "ЗА ПОВЕЧЕ КАЧЕСТВО В ЖИВОТА". Финансовите средства ще бъдат предназначени за купуване на апаратура за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00