Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Освежават историческия център на Варна

Снимка: Радио Варна

 Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.  Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от Варна и Русе, както и техни колеги от Румъния, от Букурещ и Констанца. В разговор с Мариела Димитрова част от заданието на пленера разкри един от организаторите арх.Чавдара Николова от варненската Камара на архитектите, възпитаник на Висшето национално училище по архитектура във Версай:

-Един градски център, за да се ползва, да бъде туристически, за да бъде икономически адекватен, той трябва да е удобен за пешеходеца. Европейският пример е там, където има исторически център, да се търси удобството на пешеходеца, защото той е този, който захранва дребния бизнес:  магазинчетата, кафенетата, галериите и така нататък. Варна има претенция да е с история, която да покаже.

-Тъй като там вече има някакви намеси, има съвременно строителство в тази зона, как могат да се синхронизират старите с новите сгради, понеже вече са изгубени много ансамбли от сгради по тези улици?

-Процесът на изгубване на историческото наследство съществува и е съществувал навсякъде, където то съществува. Въпросът е доколко сме осъзнати да запазим това, което съществува. Както се изрази главният архитект на общината Виктор Бузев на първата обществена дискусия, която организирахме, важно е всички хора, които живеят там да осъзнаят, че тяхната стара сграда е ценна. Защото българинът разсъждава по следния начин: иска да се оттърве  от старата сграда и да си построи нова, където да си вземе апартамент и да живее удобно в центъра на Варна. Всъщност ние трябва да докажем, че старата сграда има същата стойност, ако не и по-голяма от новата сграда.

-А на този пленер предполагам една от целите ще бъде точно да се изработят критериите, по които ще се действа от тук нататък спрямо старите сгради, сградите паметници?

-И опазването на историческото наследство, като в много сфери не е достатъчно добре защитено от закона, от контролиращите органи. Това е факт. Що се отнася до заданието на пленера, ние бихме искали да  оставим максимална свобода на участниците, да предложат това, което сметнат за необходимо, за да може тази зона да се съживи. Опазването на сградите е само един от компонентите, който е приоритет на компетентните органи. Ако те наложат правила и ги изискват, те ще бъдат спазвани. Но има и друга посока на трансформация на един квартал, ако се създадат условия той да се съживи, тоест създадат се условия гости и граждани на града да получат една приятна разходка точно в тази част. Това ще доведе до инвестиционен интерес, който ще спомогне за реновиране на сградите.

Интервюто на Мариела Димитрова с архитект Чавдара Николова може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Христо Димитров

Христо Димитров: Варненският общински съвет ще работи системно, необходима е бърза реакция за всеки проблем

Общинският съвет да работи системно, а съветниците да са ангажирани с решаването на всички проблеми на града и хората. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на ОбС-Варна Христо Димитров. Трябва да има бърза реакция за всеки възникнал проблем. Трябва да има и бърза реакция за натрупаните проблеми, категоричен е той и припомни, че..

публикувано на 09.12.23 в 12:00

Александър Петров - бъдещ лекар и талантлив певец - с дебютна песен в ефира на Радио Варна

Александър Петров е студент по медицина, трети курс, в Медицински университет – Варна. Той е финалист в сезон 9 на „Гласът на България“, завършил на почетното трето място, млад изпълнител и поет. През 2021 година е Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ в област „Изкуство“ във връзка с постиженията си в направление поп пеене и поезия през 2020 година...

публикувано на 08.12.23 в 14:56

Камелия Панайотова за дебютния си роман "Ане": Накрая винаги побеждава утехата

Камелия Панайотова е едно от най-новите имена в българската литература. Тя е родена в Провадия. Завършила е Природо-математическата гимназия във Варна и Английска филология във Велико Търново. Дебютната й стихосбирка „Човекът, който си тръгва” излезе преди две години.  През 2022-ра 24-годишната авторка спечели голямата награда от 12-ия..

публикувано на 08.12.23 в 08:05

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако..

обновено на 07.12.23 в 15:47

Christian "Nash" Fritz (NASTY): "Една група трябва да прави турнета, за да се нарече истинска група"

Интервю с Christian "Nash" Fritz (NASTY) В края на тази седмица предстои поредният „Hardcore X-Mass 2023”. Положението телеграфично изглежда така – 2 дни, две сцени, 20 групи и големите хедлайнъри NASTY. Белгийската бийтдаун/хардкор/метълкор банда се събира през 2004. До тази година групата свири няколко пъти в България. Само след няколко..

публикувано на 07.12.23 в 15:44

Александър Кашъмов: Трябва да има сериозни дебати за промените в Конституцията, редакция да не се прави на коляно

Не е правилно да се опонира на необходимостта от промени в Конституцията и опозиционните партии трябва да се включат в дебатите, така че накрая да имаме най-качествените текстове. Така коментира Александър Кашъмов, изпълнителен директор на неправителствената организация Програма Достъп до Информация, темата за поправките в основния закон на страната. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:58

Трифон Трифонов: Три места по Черноморието са свързани със Свети Николай

По Българското Черноморие има три знакови места, свързани със Свети Николай Чудотворец. Едното от тях е нос Калиакра, където, според народните поверия, е гробът на светеца. Другото е местността "Свети Николай" край Варна, където пък е имало манастир на името на светеца, който е съществувал до 1901 година. Третото е нос Бакарлъка над Созопол, където,..

обновено на 06.12.23 в 09:46