Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Великобритания е направила отстъпки за границата с Ирландия след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство изглежда е приело искането на Дъблин Северна Ирландия да продължи да спазва европейските закони и регулации и след Брекзит, за да няма твърда граница между Ейре и Северна Ирландия.

Според източници на "Гардиън" главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние е обяснил пред евродепутати, че след дни на интензивни преговори британският премиер Тереза Мей се е съгласила, че Северна Ирландия ще бъде третирана като специален случай.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че е окуражен от напредъка по споразумението за Ирландия и че сделката за развода и правата на гражданите се приближава.

Днес Тереза Мей е в Брюксел, където се среща както с Доналд Туск, така и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Мей се надява да бъде постигнат достатъчен напредък по преговорите за правата на гражданите, сумата за развода с Европейския съюз и границата със Северна Ирландия преди европейската среща на върха на 14 и 15 декември. Тогава европейските лидери могат да дадат зелена светлина с Лондон да започнат разговори за търговска сделка и бъдещите отношения със Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рязко поскъпване на британската лира след информации за прогрес на преговорите за Брекзит

Британската лира поскъпна рязко обратно над 1,3500 долара след информации за постигнат напредък в преговорите относно излизане на Великобритания от Европейския съюз, известно като Брекзит. Повод за този оптимизъм даде ирландската информационна агенция..

публикувано на 04.12.17 в 15:12
Тони Блеър

Тони Блеър: Брекзит представлява риск за северноирландския мирен процес

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че Брекзит излага на риск северноирландския мирен процес с перспективата за "твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия. Тони Блеър бе един от архитектите на мирното споразумение от Разпети петък през..

публикувано на 03.12.17 в 16:00

Евродепутати настояват да не се прави търговски компромис с британските офшорни зони след Брекзит

Евродепутати настояват в бъдещите договори с Великобритания да залегне клауза срещу търговия със страни, известни като "данъчен рай". Поводът – Обединеното кралство е успяло да опази отвъдморските си територии от "черния списък" на страните, известни..

публикувано на 30.11.17 в 13:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32