Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова да бъде даден ясен план за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

Юнкер: България не веднъж е доказвала, че изгражда мостове между държавите в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В речта си премиерът настоя за продължаване на миграционното споразумение с Турция и повдигна въпроса за нормализиране на отношенията с Русия. 

Близо час и половина продължи дебатът в Европейския парламент по българските приоритети. В изказването си пред Европарламента Борисов акцентира на разногласията по Дъблинския регламент и нерешения миграционен проблем. България ще се опита с много такт и дипломатичност да реши този въпрос, заяви Борисов и настоя за продължаване на споразумението с Турция. 

България успя в рамките на година да намали миграционния натиск до нула. Това се постига с много работа. На българо-турската граница показахме как заедно с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и със споразумението с Турция има ограничаване до минимум на миграционния поток. Затова по темата Турция считам, че споразумението трябва да се подпише, трябва да продължи да работи и да се опитаме, въпреки категоричността, която имаме и трябва да я отстояваме за правата на медиите в Турция, за върховенството на закона, но и в същото време прагматично да се опитаме да решим въпроса по споразумението за миграцията да продължи да работи, защото там има милиони мигранти, за които да се грижи турската страна - заяви Борисов.

Той засегна и основния приоритет на България по време на европредседателството - европейската перспектива на Западните Балкани. Сега е моментът да бъде даден ясен план за присъединяването на държавите от региона към Евросъюза, каза Борисов и добави:

Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има нови държави-членки от Балканите, приети в Европейския съюз, но в същото време ние много ясно и много честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят, как във времето биха се разположили вижданията ни за интегрирането им в Европа. Смея да твърдя, познавайки региона, че това е точният момент, в който трябва го направим. Виждате, вчера един изстрел в Косово и буквално взривява целите Балкани, преговорния процес между Косово и Сърбия, и веднага настроенията стават други.

Премиерът Бойко Борисов засегна и въпроса за нормализиране на отношенията на Евросъюза с Русия. Той постави и темата за бъдещия европейски бюджет и настоя за продължаване на кохезионната политика.

При представянето на приоритетите на Българското председателство в Страсбург, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че България не веднъж е доказвала, че изгражда мостове между държавите в Съюза. Юнкер подкрепи страната ни и пожела успех на София през следващите 6 месеца. Председателят на Европейската комисия подчерта, че страната ни може да се гордее с постигнатото досега. 

Най-хубавото нещо на Българското председателство е, че ще виждам по-често моят приятел Бойко, така започна изказването си Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че шестте месеца ще бъдат важни не само за България, но и за целия ЕС. Юнкер припомни началото на присъединяването на България към ЕС, като подчерта, че това е бил моментът, когато историята и географията са се срещнали. Юнкер изрази подкрепа за приемането на София в чакалнята на еврозоната и допълни, че България може да бъде цитирана като добър пример за успех и да бъде източник на вдъхновение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Премиерът Борисов ще представи пред ЕП приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представя днес приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Преди заседанието на евродепутатите премиерът Борисов ще разговаря с председателя на Европарламента  Антонио Таяни..

обновено на 17.01.18 в 08:03

Бойко Борисов пред евродепутати: Освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи в Банско

Премиерът Бойко Борисов представи днес приоритетите на Българското европредседателство пред ЕП. Той отговори и на въпроси на евродепутати. Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер пожела успех на страната ни и каза, че..

обновено на 17.01.18 в 12:34
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков .   Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП, малко..

публикувано на 17.01.18 в 08:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32