Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ансамбловата музика, която ни завеща Коста Колев

| обновено на 15.03.18 в 12:27
Част от Ансамбъла на БНР: Кремена Станчева, Анастасия Костова, Благой Благоев, Руска Недялкова, Ева Георгиева, Стоян Величков, Величка Стамболова, Костадин Варимезов, Василка Андонова, Цвятко Благоев, Надежда Хвойнева
Снимка: Личен архив

Творческият живот на композитора Коста Колев винаги е вълнувал и публика, и следовници, и специалисти в областта на българския фолклор. Интересен за проследяване е процесът на работа при него - от събираческата дейност до композиторската намеса. Откриването на интересен автентичен материал (а Коста Колев и "имал ухо" за това), обработката и закономерностите, които е спазвал, различните похвати и търсене на оригинални решения - със сигурност е интересно да анализираме всичко това, а и подхода му, както към различните състави, за които пише, така и в различните му периоди. Ако си спомняте преди няколко месеца с диригента на Оркестъра за народна музика на БНР - Димитър Христов говорихме за инструменталната музика на Коста Колев. Но и въпросите за развитието и тенденциите в песенните му обработки срещат все по-широк дискусионен интерес. Навярно това се дължи и на факта, че откакто композиторът не е между нас, архивът му прилежно се обработва от неговата съпруга - певицата и диригент Мария Лешкова. 

За част от ансамбловата музика на Коста Колев разговарях с Мария Лешкова в предаването "Съботна трапеза", излъчено на 10 февруари 2018 г. Повод да чуем както любими за публиката песни, така и малко по-непознати. Но и любопитни факти, с които допълнихме музикалната картина. Всъщност избрах темата, заради песента "Юнак върви през горица". За мен лично непозната, а ми беше интересно откъде е, откога е, за кой състав е писана...

Мария ЛешковаМария Лешкова: Тези песни Коста Колев започва да ги пише още когато самият ансамбъл се създава (бел. ред. Ансамбълът за народни песни на БНР) и гради историята си, предвид това, че има певици от различни фолклорни области в хора, а те носят своя автентичен материал. Песните, които са му направили впечатление, или солистите, които носят този репертоар, са повод да започне да пише ансамблова музика. Много са примерите. "Юнак върви през горица" е написана в малко по-късен период, през 70-е години, но в този случай той не я е взел от някой от солистите в радиохора, а я записва на събор в Стралджа. Прави му впечатление и затова я пише за народния хор и оркестъра на радиото. 

Каква беше позицията на Коста Колев относно ансамбловите песни?

Тя не беше по-различна от всичко останало, което правеше и с инструменталната музика, или пък по отношение на подхода му към соловата песен. Защото той казваше, че подобно на езика традиционната ни музика е един консервативен елемент в културата на всеки народ. И много отговорно подхождаше към всичко това, защото казваше, че много лесно пренасяме тези старинни мелодии, обличаме ги в нови дрехи, и ги пускаме безотговорно в масовата комуникация, или ги трансформираме по доста универсален начин. 

Цялото интервю и музиката може да чуете в звуковия файл.

Коста КолевВ предаването музика от Коста Колев: 
"Юнак върви през горица" - АНП на БНР
"Рада в градина седеше" - ОНМ на БНР, Хор на НФА "Филип Кутев", сол. Николай Урумов, докум. запис от 15 декември 2011 г., Студио 1 на БНР
"Люлка се люля" - АНП на БНР
"Калино, дюлбер малино" - АНПТ "Тракия", сол.
Теменуга Минчева
"Седи мома в одаите" - ОНМ на БНР, Хор на НФА "Филип Кутев", докум. запис 6 октомври 2017 г. зала „България“
"Лечко стапяй, Доне" - ДАНПТ "Филип Кутев"
"Седнали са тридесет делии" - АНП на БНР
"Похлопа лудо на порти" - АНПТ "Сливен"
"Жерувна в огън гореше" - АНПТ "Сливен"
"Две невести хоро водят" - АНПТ "Варна"

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ започва от утре в Добрич

 В програмата са включени пет вечерни концерта и едно обедно детско матине. Музикалните вечери ще се проведат в Органовата зала, а продажбата на билетите започва от днес. Вдъхновител и създател на Седмицата на камерната музика в Добрич е проф. Константин Илиев през далечната 1975 година, затова и от 2017 година събитието носи неговото име...

обновено на 09.05.21 в 13:48

Филм за Боян Петров получи голяма награда от фестивал в Тренто

"Отново съм тук" за Боян Петров получи голяма награда от 69-ото издание на фестивала в Тренто, Италия. Това съобщиха от екипа на филма, удостоен с приза City of Bolzano Golden Gentian Prize - за най-добър изследователски и приключенски филм. Международният фестивал, посветен на планините, приключенията и изследванията, е създаден през 1952 г...

публикувано на 08.05.21 в 17:25

Поклон пред Гена Димитрова с "Макбет"

Тази вечер Варненската опера посвещава спектакъла на "Макбет" от Джузепе Верди на Гена Димитрова по повод 80-години от рождението й. Диригент Стефан Бояджиев, постановка и сценография Кузман Попов, режисьор Сребрина Соколова, с Габриела Георгиева – Лейди Макбет, Пламен Димитров – Макбет, Иван Момиров – Макдъф, Евгений Станимиров – Банко и др. Солисти,..

публикувано на 07.05.21 в 16:21

“Проект лечение“ - изложба и пърформанс на Вяра Гунева във Варна

Необичайна изложба-пърформанс показва във Варна художничката Вяра Гунева между 7-ми и 12-ти май 2021 година в галерия "Папийон". В нея авторката Вяра Гунева по време на нейният „Проект лечение“ представя едно различно, интересно и любопитно тълкуване и анализ на чувството любов в една двойка. В експозицията са включени 13 живописни платна на филтрирани..

публикувано на 07.05.21 в 15:24
Дом-паметник

6 Май – Ден на отворените врати в част от обектите на РИМ - Добрич

По случай 6 май, Регионалният исторически музей в Добрич обявява Ден на отворените врати за част от обектите си. 6 МАЙ – ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА СЛЕДНИТЕ ОБЕКТИ: Работно време: 9.00 – 17.30 часа Място: Музей в Градски парк „Св. Георги“ Експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ – последен ден Място: Етнографска къща Експозиция: „Домът..

публикувано на 06.05.21 в 12:34

Михаела Филева за "Концертът" с Максим Ешкенази във Варна: Ще бъде много специален и различен

Вокалистката Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази са главните действащи лица в забележителното музикално събитие "Концертът" , което ще се състои на 11 май (вторник) в Зала 1 на Фестивален и Конгресен Център – Варна и е организирано от Държавна опера Варна . „Концертът“ премахва границите между популярната музика и..

публикувано на 06.05.21 в 11:29
Община Добрич

Десета Нощ на литературата в България и седма в Добрич - на 12 май

Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена и тази година на юбилейната десета Нощ на литературата. Литературният хепънинг ще бъде на 12 май 2021 г. и в него ще се включат 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора,..

публикувано на 06.05.21 в 09:40