Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърце в скалата и лековита вода привличат туристите на Побити камъни

| обновено на 25.05.18 в 08:59
10
Снимка: Радио Варна

Четвърт век туристи на Побити камъни посреща екскурзоводът Стилиян Марков. Разказва легендите на пет езика, но в комплекса има поставени табели на още няколко, защото туристите са от цял свят.

Побитите камъни са разположени на 18 километра западно от Варна и присъстват в много международни каталози. Те имат статут на защитена местност повече от 20 години. Варовиковите колони са без твърди основи и са запълнени с пясък. Оказват се любимо място за снимки и селфита.

Скалните образувания Побити камъни са разпределени на 18 големи и малки групи на площ от 7 квадратни километра. През лятото може да се види и Камъка на сърцето, който преди години случайно е открит от турист. Не се вижда по всяко време, защото е необходимо специално разположение на слънцето.

Интервю на Габриела Гаврилова :

Това не са просто камъни. За да го няма никъде по света и за да го е създала природата, тя е искала да ни покаже, че тук е необичайно място. Много от камъните имат изключително интересни форми. Преобладава мнението, че това е природен феномен. Напоследък има и предположение, че са ръкотворно дело. Още първият изследовател, който ги описва през 1828 година, не изключва възможността те да са останки от древни сгради, тоест да има човешка намеса.
СнимкаТук показвате фотоси на много интересни камъни. Камъкът на Божествената любов?
За мен е може би най-специалният камък в България. Аз лично го забелязах на 17-тата година от своята работа.
Беше открит от наблюдателна туристка от София. Тя вижда, че това е малка куха колона, която е паднала.
Има един момент през лятото, когато слънцето достига голяма височина. Слънчевият лъч прониква в кухината и се получава уникална комбинация с формата на сърце.
Това е свързано с най-прекрасната легенда за Побитите камъни.

Влюбеният момък прегърнал своята любима и от под краката им бликнал извор с чудодейна вода. Най-лековитата изворна вода тече на 2 километра оттук на територията на цялата Варненска област. Тя е уникална за камъни в бъбреците. Самият аз преди 22 години изхвърлих два камъка с нейна помощ...

СнимкаКамъкът със сърцето лесно ли се открива?
Сега и да минете до него, няма да го видите, защото не е лято и слънцето не достига нужната височина. Нещо повече - времето е облачно!
В беседата разказвате и за Кръга на желанията. Къде се намира той?
Той е най-накрая. Това е единственото, направено от човешка ръка. Дело е на проф. Владимир Иванов преди 32 години. Мястото е отдалечено от пътя и не се чува преминаването на автомобили. Създава се усещането, че си на друга планета.
Има традиция когато човек тръгне да се разхожда, да влезе вътре в Кръга и да си пожелае нещо.
Това са писма от благодарни туристи, които са си пожелали нещо и то се е случило.

Легендата за титаните, човешката любов и избора между нея и безсмъртието може да чуете от  Стилиян Марков :


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15