Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнено торнадо възникна в горящата от пожари Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огнено торнадо с над 200 км в час се движи в опустошените от пожари части на Калифорния.

Огненият вихър, възникнал от непрестанния огън, вече се категоризира като еквивалент на торнадо от трета степен. Новата стихия причинява вълна от унищожение в обгорените райни на Северна Калифорния.

Въртящата се огнена колона е предизвикана от интензивно нарастващата топлина и бурните ветрове, казват експертите. Пламтящото торнадо доведе до срутване на кулите на няколко електропровода, изкореняване на дървета и още ред опустошения.

Експертите твърдят, че огненото торнадо вече е с огромен диаметър и определят събитието като изключително рядко явление.

Огънят в района на Рединг, на 200 мили северно от Сан Франциско, е най-големият в Калифорния и се състои от 18 горски пожари, които бушуват вече повече от седмица. Новата стихия допълнително усложнява гасенето. Жителите на района наричат новото явление - огненото чудовище. Над 13 хиляди пожарникаи продължават битката с него.

Десетки хиляди жители остават под евакуационна заплаха, а пожарите се превръщат в шестата най-разрушителна стихия в историята на Калифорния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32