Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Сливен ще обсъжда наредба за поставянето на паметни плочи и символни знаци

Снимка: БГНЕС

Ред при поставянето на паметни плочи и символни знаци в Сливен се очаква да бъде въведен с наредба за преименуването на общински обекти, както и поставянето и преместването на паметници. Според вносителя на предложението - председателя на Комисията по символика в Сливенската община Мария Григорова - настоящата нормативна база, която е в сила от 1975 година, вече е остаряла. Предложението ще се гледа на утрешната сесия на местния парламент.

Мария Григорова коментира, че в Комисията по символика постоянно постъпват желания за слагане на паметни знаци до или на изградени вече паметници. Тя посочи като пример постъпилото предложение да бъде премахнат гранитен камък от градинката до паметника на войводата Хаджи Димитър:

"На някого му пречеше камъкът в градинката на паметника на Хаджи Димитър. Искаше там пак да слагаме нещо. Дали трябва, дали ще отговаря на ансамбъла, дали е била такава идеята: този камък - да се слага нещо върху него, ние не можем да кажем. Така че, смятам, че с тази наредба бихме ги изчистили тези неща."

Григорова каза още, че за написването на наредбата са потърсили съдействие и практика от други общини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32