Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поражение на „Единна Русия“ на балотажа за губернатори в два руски региона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поражение на управляващата партия „Единна Русия“ на вчерашния втори тур на изборите за губернатори в два руски региона: Хабаровския край и Владимировска област. Избирателите гласуваха доверие на опозиционната Либерално-демократическа партия на определяния като популист политически ветеран Владимир Жириновски.

На балотажа във Владимировска област либерал-демократът Владимир Сипягин получи над 57% подкрепа срещу около 37% за Светлана Орлова от „Единна Русия“. Не й помогна и записаното между двата тура прочувствено видео обръщение, в което тя призна грешките си и смирено помоли избирателите за подкрепа. В Хабаровския край победата на опозицията е още по-категорична: 69% за кандидата на Либерално-демократическата партия Сергей Фургал и 28 на сто за Вячеслав Шпорт от „Единна Русия“.

Избори трябваше да има и в Република Хакасия. Там кандидатът на управляващата партия и настоящ губернатор Виктор Зимин се отказа от участие в последния момент по здравословни причини. На първия тур Зимин загуби с 12% разлика от Валентин Коновалов от Комунистическата партия. Гласуването беше отложено за 7 октомври, когато срещу Коновалов ще се изправи класиралият се трети кандидат на опозиционната социалдемократическа формация „Справедлива Русия“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32