Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мажержак: Безнаказаността е картбланш за тези, които искат да накарат критичните гласове да замлъкнат

ЕК почете паметта на убитите разследващи журналисти от Малта и Словения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция от Малта и на Ян Куциак от Словакия, загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция.

На въпрос защо сред имената на журналистите не е била посочена и убитата в Русе телевизионна водеща Виктория Маринова, говорител поясни, че това е свързано с данните от разследването в България и Германия на нейното убийство. 

"Фактът, че излязохме с изявление за изхода на полицейското разследване в Германия и България, по-точно за много бързата реакция и залавянето на предполагаемия извършител на това убийство и мотивите за него, ни накара да се фокусираме върху журналистите, пострадали поради работата си“.

Година след убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция има трима задържани, но процесът срещу тях не е започнал. Ръководителят на отдела в Брюксел на организацията "Репортери без граници" Жюли Мажержак обърна внимание, че все още няма информация за поръчителите на покушението:

"Безнаказаността е лошо послание. Тя дава картбланш на всички, които искат да накарат критичните гласове да замлъкнат, а това създава атмосфера на страх сред журналистите. Единственият начин това да се парира е всички отговорни за убийството да бъдат арестувани, съдени и осъдени. Това е изключително важно, ако Европейският съюз иска да продължи да бъде зона, в която убийствата на журналисти остават изключение и където те могат да вършат работата си свободно и при пълна сигурност".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32