Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Ситуацията на геополитическо ниво става непредсказуема

Валентин Радомирски
Снимка: БГНЕС

На геополитическо ниво ситуацията става изключително нестабилна и непредсказуема и това плаши не само Европа, но и Русия, която и загрижена за своята сигурност. Това мнение изрази в предаването "Събота 150" външнополитическият експерт и дипломат Валентин Радомирски, който определи като напълно основателни опасенията за нова надпревара във въоръжаването след заявката на САЩ да излязат от историческия договор за ограничаване на ракетите със среден и малък радиус на действие. 

Според Радомирски този документ е бил сред основните стълбове на сегашния международен ред. Оттеглянето на една от двете страни по него означава, че международната сигурност става все по-нестабилна.

Припомняйки тезата си, че настоящият световен ред все повече се превръща в „световен безпорядък“, Радомирски очерта реалността като „изключително сложна и противоречива“. С оттеглянето на САЩ от договори като ядреното споразумение с Иран и договора от 1987 година с руската страна международната система навлиза във все по-голяма криза, подчерта Валентин Радомирски, според когото все още не можем да оценим последиците от тази криза.

Договорът от 1987-а е подписан в съвсем различна обстановка. Сега освен Китай вече и редица други държави като Индия и Пакистан притежават ракети със среден и малък радиус на действие, посочи Радомирски. По думите му 95 на сто от стратегическото въоръжение на Китай попада под действието на този договор.

„Ходът на Тръмп предполага известно желание Русия да се включи в натиск върху Китай, но Китай няма никакъв стимул да се разоръжи без отсреща да му бъде дадено нещо. Двете страни в момента не могат да предложат нищо на Китай. Така че се намираме в процеса на една многоходова операция, която Тръмп започва, с неизвестен край, тъй като са въвлечени играчи на много високо ниво“, коментира Валентин Радомирски.

Руският отговор ще зависи от конкретните действия на Вашингтон, смята експертът.

Какво прогнозира Валентин Радомирски чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Улрих Кюн: Ситуацията с Договора за ракетите със среден обсег е сериозен проблем за Европа

След изразеното намерение на Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие, Европа е изправена пред сериозен проблем. Това коментира пред „Хоризонт“ Улрих Кюн от фондация „Карнеги“ за..

публикувано на 27.10.18 в 03:51

Невена Мандаджиева: САЩ и Русия са склонни на диалог по договора за ракетите от 1987-а

„САЩ вече смятат договора за ракетите със среден и малък обсег за безпредметен и обезсилен, защото Москва го нарушава. Вашингтон обвинява Русия, че разработва ракети с намерението да инициира тяхното серийно производство и това ще направи..

публикувано на 27.10.18 в 10:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32