Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всеки 4 месеца водете децата си профилактично при зъболекар

Това съветва д-р Камен Тасков, награден с приза "Стоматолог на десетилетието", в края на 2018-ста. Целта е контрол на назначените профилактични мерки и диагностика на ранните прояви на денталните заболявания.

Твърди, че обича работата си и работи на две места. Припомни, че всички деца до 18-годишна възраст имат право на четири дейности по Здравна каса, които ако не използват за конкретната календарна година, губят възможността за безплатно зъболечение. При възрастните дейностите, които покрива лимитът по Здравна каса са три. Денталният лекар д-р Камен Тасков лекува безплатно сираци.

Ако сте доволни от своя зъболекар обаче, не го сменяйте. И ходете редовно при него.

С по-ранните мерки в зъболечението, цените са по-достъпни и болките по-малко. Правилно насочената профилактична програма към конкретния пациент представлява най-ефективния начин за съхранението на естествените и възстановените зъби, както и на зъбните импланти.

Докато гледам пациента в очите, си представям, че това съм аз на негово място, затова давам най-доброто от себе си, твърди д-р Тасков. Той лекува безплатно сираци.

Ваня Славова разговаря с него по темата за зъболечението:

В.С. В края на 2018 Вие получихте приза на годишните награди на град Варна за стоматолог на десетилетието. Как се чувствате и какво означава тази награда за Вас?

К.Т Чувствам се прекрасно! Наградата означава много за мен! Показва ми, че съм на прав път и че плодовете на моя труд са забелязани, което ме радва много. Да си стоматолог означава да поемаш страхотна отговорност ежедневно и да отговаряш на очакванията на всички пациенти, моята цел винаги е да надминавам очакванията на всички. Работейки с толкова различни хора и стремейки се към най-доброто, аз оставявам частица от себе си във всеки пациент, с който работя. След тази награда съм още по-мотивиран към покоряване на нови върхове в любимата професия и варненци да се радват на най-красивите усмивки.

В.С. Не е тайна, че лекувате по-голямата част от сираците във Варна, кажете нещо повече за тях?

К.Т. Страхотни деца, за съжаление имат доста проблеми, свързани с моята професия и се чувствам щастлив, че мога да помагам с каквото мога.

В.С Какви дейности се полагат по ЗОК на децата и възрастните и какви проблеми виждате в услугите, които се полага по здравна каса?

К.Т. На децата до 18-годишна възраст се полагат четири услуги годишно по Здравна каса, над 18- годишна възраст се полагат три услуги годишно. За съжаление много голяма част от хората не ползват услугите, които им се полагат по ЗОК и ходят само по спешност, а ако не се използват безплатните дейности по ЗОК за календарната година, те изгарят. Тези, които ходят редовно и ползват дейностите по касата, остават леко разочаровани от това, което предлага здравната каса. Но за съжаление това е положението в момента и то е такова за всички граждани. Тази година се приеха промени и се очаква по-голям пакет услуги, но все още промяната не е влязла в сила.

В.С. Какво е най-важното според Вас, което трябва да спазват пациентите, с няколко думи?

К.Т. Да посещават своите зъболекари на всеки шест месеца за профилактични прегледи и да водят децата си от малки на зъболекар, без значение дали е необходимо, децата трябва да свикнат с обстановката и да знаят, че няма нищо страшно.

В.С. Какво е мнението Ви за избелването на зъбите, това е доста честа тема за разговор, която винаги буди много противоречиви мнения?

К.Т. Избелването на зъбите е най-добре да се прави след почистване на зъбен камък. Като това може да става до два пъти годишно, като самото избелване, за да бъде най-доброто за даденият пациент, се избира от лекуващия специалист. Всички гелове за избелване са на перхидролна основа и в зависимост от процента на избелващия гел зависи какъв ще бъде ефектът от избелването. Затова съветът ми е: всичко свързано с този процес да се извършва под наблюдението и след консултацията с дентален лекар.

В.С. Много хора обичат червеното вино, но то оставя неприятен отенък на зъбите, как ще коментирате това и какви съвети ще дадете?

К.Т. Червеното вино е много полезно, аз лично съветвам всички пациенти да го употребяват, когато са си  вкъщи, а на официални събития, на които красивата им усмивка е от изключително значение, да употребяват бяло вино или розе.

В.С Вие сте част от кампанията за силанизиране на децата, кажете нещо повече на нашите слушатели за силантите?

К.Т. Силантите за от изключително значение и наистина една от най-добрите профилактики за подрастващите. Представлява поставяне на безцвете фотополимеризиращ материал на шестите зъби, които започват да пробиват около 6-годишна възраст. Поставянето на силанта е напълно безвредна и безболезнена манипулация, като тя предпазва дъвкателната повърхност на зъбите, които са силанизирани и дори хигиената на детето да е по-слаба, задържането на хранителни остатъци по тези зъби е невъзможно. Поставянето на силанти е  безплатно и кампанията отново ще стартира през месец септември.

В.С Вие сте от първият випуск, който завърши дентална медицина във Варна, след това сте завършили и второ висше “Здравен мениджмънт”, отново в Медицински университет- Варна, според Вас какво е мнението Ви за нивото на студентите, които завършват?

К.Т.За нивото на студентите, които завършват нямам наблюдения, но качеството на университета е най-високо и не случайно М.У. - Варна е на първо място в класацийте на медицинските университети в България.

В.С. Можете ли да кажете на нашите слушатели къде работите и как да се свържат с Вас?

К.Т. Работя в дентален център”Д-р Даковски” от момента, в който завърших семестриално през 2010година, всички студенти, учещи стоматология, след семестриалното си завършване, започват като асистенти докато карат последната година държавен стаж през другата част от времето работят. Аз съм щастлив, че вече десет години работя с такъв чудесен екип, в който се изградих като специалист. Работя също и в “Дентален център 1” , по- известен като “Стоматологията”, той се намира на булевард "Съборни" 24. Там пациентите могат да ме намерят всеки понеделник и петък следобед, през останалото време съм в клиника”Даковски”. Всички, които имат желание да си запазят час за консултация могат да го направят на гсм: 0894 484 978 д-р. Тасков.

В.С Вие още сте ерген, и то доста желан, кога смятате да влезете в опасните води на семейния живот?

К.Т. Надявам се скоро, в момента съм необвързан, мечтая за голямо семейство с много деца!

В.С. Искате ли да поздравите някой в края на нашето интервю?

К.Т. Благодаря за страхотното интервю, чувствам се много добре тук и с удоволствие ще дойда отново, винаги има много интересни теми, отнасящи се за здравето. Във времената, в които живеем, с толкова много информация, най-важното е тя да бъде от достоверни източници. Искам да поздравя семейството си, те са вярвали винаги в мен и са ме подкрепяли във всичко. Бих желал да поздравя колегите от клиника “Даковски”, благодаря им за всичко, както и на колегите от “Дентален център 1”-Варна, щастлив съм, че съм се учил и работя с толкова много специалисти и прекрасни хора.

Искам да пожелая на слушателите на най-страхотното Радио Варна да са живи и здрави, да се радват на страхотната музика, която пускате всеки ден, аз лично го правя редовно и да се разтоварват от ежедневието си със спорт, разходки, хобита,  да се радват на живота, като наблягат на положителни емоции и добро настроение! Поздрави и до нови срещи!


Какво още каза д-р Тасков, може да чуете в прикачения звуков файл:



Близо 30 процента от хората по света страдат от дентална фобия. За тях звукът от зъболекарската машинка е ужасяващ и те често пропускат дори профилактичните прегледи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12