Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две варненски училища стават център за проект на хореографа Християн Бакалов

Новия си проект „Фантасмагория” представя във Варна международният артист и хореограф Християн Бакалов. В танцовия спектакъл участват местни ученици. Иновативната форма на изкуство те ще представятв Актовата зала и Физкултурния салон на Хуманитарната гимназия и Средното училище „Св. Климент Охридски” в събота, 20 юли, в интервала между 14 и 17:30 часа.

„Фантасмагориите” на децата по време на ваканция и историите, плод на техните фантазии, преживявания и сънища, стоят в центъра на проекта на Християн Бакалов. Репетициите започнаха в понеделник, а творческият процес е в разгара си.

„Знаем, че училищата са празни през лятото, а сред целите ни е да ги превърнем в център за изкуство. Важно е и да покажем на децата, че с малко въображение и желание могат да преобразят училището, което посещават иначе всеки ден. Репетираме само за една седмица, по два часа на ден“, обобщи Бакалов.

Сред децата, които ще видим на сцената, са Анастасия Добрева, Ангел Ангелов, Александра Калудова и София Розберг. Те са възпитаници на варненските училища „Св. Костантин Преславски“ и „Св. Климент Охридски“.

Във „Фантасмагория“ участват още техни съученици, които са на възраст между 9 и 14 години. Те са авторите на историите, преживяванията и сънищата, които ще разкажат пред публиката чрез изкуството на танца. Борбата между доброто и злото, истории за Космоса и за приказни герои са част от темите, включени в спектакъла.

Повече за предстоящия спектакъл и творческия процес чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

Четири банки дават кредит за сглобяеми къщи

Вече четири банки у нас предлагат финансиране за строеж на сглобяема къща, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.  Едно от условията е да има излята плоча - масивен фундамент. Задължително условие е да има и разрешение за строеж: "Който строи, трябва да е предоставил договор със строителна фирма в общината, за да..

публикувано на 29.08.24 в 14:39

Тема с продължение: Гаражът с липсваща маневрена площ пред него заради зелената зона

От общината търсят решени на проблема на собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15, която не може да изкарва колата си заради липса на маневрена площ. На маневрите пречат спрелите автомобили, успоредно на отсрещния тротоар, в разчертанията на зелената зона. Сигнал за казуса подаде в редакцията ни Ирина Павлова преди малко повече от месец...

публикувано на 29.08.24 в 10:15

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.   По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава. Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът..

публикувано на 29.08.24 в 08:19
интернет

Все по-често ще виждаме падането на космически боклуци на Земята

Преди няколко дни светещо тяло в небето развълнува жители на Западна България и от няколко населени места хората публикуваха в социалните мрежи видео клипове на преминаващи в небето светещи неидентифицирани обекти. Някои се радваха на красивата гледка и предполагаха, че това е близо преминаваща комета, други си пожелаваха желания, а трети бяха..

публикувано на 29.08.24 в 07:10

Православната църква отбелязва Секновение

Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча. На този ден е отсечена главата на светеца. По традиция се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и..

публикувано на 29.08.24 в 05:57