Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

Снимка: БГНЕС

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.  По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава.

Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът при тях ще започне в следващите дни. За поредна година това става по-рано от обичайното.
"Преди сме си го почвали около 15-20 септември, някъде около моя рожден ден. После почнахме по-рано - 10-12 септември, после 5-7 септември, сега, дето се вика, на първи септември трябва да почваме. Сигурно догодина ще започнем август, което не е добре, но това са тенденциите", казва Стефан Балтаджиев.

А при Младен Върбанов в Поморие гроздоберът е започнал преди седмица със сорта „мискет отонел“, с 10-15 дни по-рано, констатира той.

"В общи линии гроздата са добре. Като количество общо взето до тон. Надяваме се да го приберем, преди да се развали времето. Така да се получат добри резултати във винарските изби", посочва Върбанов.

Летните жеги, топлата пролет, ветровете, ранното развитие на лозите, са все фактори, които обуславят и по-ранния гроздобер в страната. „Няма връщане назад, щом веднъж е отворена „кутията на Пандора“, казва Стефан Балтаджиев. И добавя, че бъдещето на сектора е тревожно. Не само у нас:

"Тези анормални условия водят до анормални параметри в гроздето. Захарите високи, киселините високи, нито е узряло, нито фенолна зрялост, нито ароматиката, вече почва да стафидира. Чакай малко, кога? И то всичко наведнъж. Като една лавина тръгва и събира всичко след себе си, всички неприятности и това е едно от най-големите предизвикателства за бранша ни," обяснява Балтаджиев.

Според него ще трябва лозарите да се приспособяват към новите условия, да се преосмислят сортовете, които се садят. Раннозреещите няма да бъдат подходящи:

"Защото ще стават много рано. Говорим за пино ноар, може би шардонето до някаква степен, особено в Южна България. Аз не знам как растението ще се приспособи на първо място, пък камо ли какви вина ще правим?, категоричен е Стефа Балтаджиев.

Науката ще има основна роля в оцеляването на сектора у нас, подчертава той, но посочва, че все още не се предприемат никакви действия и според него фатално се закъснява.

Освен всичко, изредено дотук – основателна причина за тревогите на лозарите, продължава да е проблем и ниската изкупна цена на гроздето. Според Младен Върбанов от Поморие тя трябва да е поне 1 лев и 80 стотинки или 2 лева.

"В момента по договорите, които имаме сключени с Винпром „Черноморско злато“, се движи от 95 стотинки до лев и 10 стотинки. Около 10% има увеличение, защото инфлацията изяжда доходите", казва Върбанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тема с продължение: Гаражът с липсваща маневрена площ пред него заради зелената зона

От общината търсят решени на проблема на собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15, която не може да изкарва колата си заради липса на маневрена площ. На маневрите пречат спрелите автомобили, успоредно на отсрещния тротоар, в разчертанията на зелената зона. Сигнал за казуса подаде в редакцията ни Ирина Павлова преди малко повече от месец...

публикувано на 29.08.24 в 10:15
интернет

Все по-често ще виждаме падането на космически боклуци на Земята

Преди няколко дни светещо тяло в небето развълнува жители на Западна България и от няколко населени места хората публикуваха в социалните мрежи видео клипове на преминаващи в небето светещи неидентифицирани обекти. Някои се радваха на красивата гледка и предполагаха, че това е близо преминаваща комета, други си пожелаваха желания, а трети бяха..

публикувано на 29.08.24 в 07:10

Православната църква отбелязва Секновение

Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча. На този ден е отсечена главата на светеца. По традиция се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и..

публикувано на 29.08.24 в 05:57

Осем кученца от приюта в Каменар намериха своя дом

Осем кученца от Общинския приют за безстопанствени животни в село Каменар намериха своя дом и стопани след проява за насърчаване на осиновяването на безпризорни животни, част от фестивала „Сръчко“, съобщават от общинския пресцентър. От приюта, заедно с доброволци, активно съдействат на всички желаещи да осиновят кученце с пълна информация за..

публикувано на 28.08.24 в 18:10

Филип и Васил, момчетата с китарите, които просълзиха цяла България с таланта си (ВИДЕО)

Филип и Васил, 14-годишните момчета с китарите, които предизвикват възхищение у варненци и гости на града с таланта си, станаха любимци на цяла България за кратко време, благодарение на социалните мрежи. Най-често могат да бъдат видени по бул. "Княз Борис I" след скулптурата на Рибаря и златната рибка. Васил е възпитаник на Средното училище за..

публикувано на 28.08.24 в 17:50

Спряха от движение течащи камиони на сметопочистващата фирма

Спряха от движение камиони на сметопочистващата фирма, от които е забелязано изтичане на течности от отпадъците, замърсяващи улиците, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Проверката установява, че каросериите им са със счупени и спукани дъна, посочва той. Три от спрените автомобили отново са върнати след като са били поправени...

публикувано на 28.08.24 в 13:10

Археолози откриха оловен печат от 9.-10. век в Плиска

Уникален оловен печат oт 9. –10. век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска, съобщава БНР.  На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“...

публикувано на 28.08.24 в 08:33