Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина на 22 юли (4 август по стар стил).

Личността на св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията. Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница, Лука споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса". От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си". Когато Господ Иисус Христос ходел по Галилея и чрез Своята Божествена сила извършвал личби и чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта, от която тя страдала. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла, как положили Господа в гроба. Светите жени, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение.

Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!" Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна. Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възглас "Христос възкресе!".

Имен ден празнуват всички, които носят името Магдалена, Магда, Меглена, Малена, Миглена, Лена.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Oтварят отново барове и дискотеки

Министерството на здравеопазването (МЗ) отворя отново нощните заведения, които преди дни бяха затворени за посещение на закрито. Това съобщи на брифинг пред министерството зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева днес. Това става дни сле като баровете и дискотеките бяха затворени след драстичният ръст на заболелите от COVID-19 у нас и минаването..

публикувано на 12.07.20 в 16:54

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка

Маргаринът и майонезата разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат трансмазнини. Това съобщава за РИА Новости като цитира диетологът Елена Соломатина. На второ място по нездравословност се нареждат храните, съдържащи "бързи" въглехидрати. Това са изделия със..

публикувано на 12.07.20 в 14:50

НАСА прави апарат да изследва астероид с баснословни богатства

Американското космическо ведомство е започнало работа по конструирането на космически апарат, който ще изследва астероида Психея, съдържащ баснословни богатства, пише в. "Mейл он сънди". Предвидената дата на полета към богатия на благородни метали астероид е август 2022 година. Психея е оценен на 10 хиляди квадрилиона долара. А един..

публикувано на 12.07.20 в 13:30

Протестите ще доведат до ръст на заболелите с COVID-19

Протестите в София със сигурност ще доведат до ръст на случаите с коронавирус. Тази тенденция се видя и по време на абитуриентските балове. Това заяви изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, цитиран от БГНЕС. Според него говоренето с висок тон по време на митингите е един от начините за..

публикувано на 12.07.20 в 11:40

Ограничете кафето в горещините, съветват лекари

В горещото време най-добре е да ограничим употребата на кафе, за не не навредим на организма си, пише РИА Новости. Чаша кафе за ободряване - това е неизменен навик на мнозина. В големи количества, обаче, тази напитка може да доведе до дехидратация, което е особено опасно при горещо време, каза в..

публикувано на 12.07.20 в 08:13

Преболедувалите COVID-19 задължително да спрат цигарите

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози. Пушенето -..

публикувано на 11.07.20 в 15:05

Пекари вдигат цените на закуските във Варна

Закуските във Варна ще поскъпнат с до 7 % или с около 10 стотинки. Това се налага, за да оцелее браншът, съобщи Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна. По думите му, оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% спрямо летните месеци на 2019 г. Някои от пекарните вече са вдигнали цените,..

публикувано на 11.07.20 в 11:33