Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Димитров ще създаде първата пермакултурна система край Варна

Димитър Димитров
Снимка: Личен архив

Грижа за земята и грижа за хората, така най-общо може да бъде определен смисълът от това човек да създаде своя собствена система наречена пермакултурата. Този вид вечно земеделие съществува по света от 70-те години на 20 век. Днес, макар и плахо, навлиза в България. Предимно чрез хора живяли в чужбина и върнали са у дома.

Като Димитър Димитров. Той е на 48 години от Варна. Живял е в Канада, но сега си е у дома. Завършил е онлайн  курс за обучение по пермакултура в България през 2016г. Смята, че всеки човек има нужда от чиста храна, чиста вода и чист въздух. Но с развитието на технологиите ги получаваме все по-малко. Днес все по-малко разбираме екосистемите, които са навсякъде около нас и чрез които можем да живеем здравословно, разказва Димитър. И лека-полека в търсене на по-доброто за себе си и семейството си стига до отговорите и до решението да създаде собствена пермакултура.

Купил е 23 декара земя на място между Варна и Бургас. Започнал е да сади дървета – като за начало орехи, за които казва, че най-вероятно неговите внуци ще ядат от плодовете им. Но те са част от цялото, което е в проекта му.


В системата ще има и друго, според  това, което ще му е нужно.  Представя си неговото място след десетина години като красива гора от плодни дървета, с храсти и  цветя. За зеленчукова градина е оставил около 500 кв.м. площ.

„Ако говорим за изграждането на една система, то първо трябва да кажем, че тя се зонира след като бъдат разгледани климатичните условия и фактори. Зоните са от 0 до 5. Нулата е мястото където вие ще живеете, дали ще е село и къща, в нашия случай е къща, и разполагате нещата според това каква посещаемост ще имате до тях. Примерно – градината има нужда поне веднъж на ден да се ходи до нея и затова ще я сложите най-близо до къщата. И по този начин губите съвсем малко време, за да стигнете до нея. Ако ще садите например орех, ще го разположите на място в по-далечните зони – в четвърта зона. Освен това орехът не гори и можете да го сложите на място от където се предполага, че може да дойде огън, за да ви предпази. Всеки елемент се разполага на точното място.”, разказва Димитър Димитров.

Знанията е получил от онлайн курса. Има литература и много информация в интернет, но всичко е на английски език. На български има преведена само една книга -  „Въведение в пермакултурата” от австралиеца  Бил Молисън.

Използва ли се тор при пермакултурата?

„Пак са важни познанията”, казва Димитър и обяснява, че ако разгледаме едно растение как то работи ще знаем, че с листата си то изгражда захар и нишесте, спуска ги в корените си и чрез тях ги освобождава в почвата. В кореновата му система живеят бактерии, които имат нужда от това нишесте и от своя страна те хранят със своите отпадни продукти въпросното растение. Освен това има мицел, който влиза в симбиоза с над 80 % от растенията на земята и т.н.

За изграждане на една система са необходими 5-7 години докато тя се установи. После само се поддържа.

Чуйте още в звуковия файл.Първото документирано съвременно практикуване на пермакултурата като систематизиран подход е на австрийския фермер Зеп Холцер  през 60-те години на XX век, но е разработена научно от австралийците Бил Морисън и Дейвид Холмгрен с техните сътрудници през 70-те години на миналия век.

Думата първоначално е създадена като комбинация от английските думи за вечно земеделие – permanent agriculture, от Молисън, но по-късно той предпочита да я описва като „постоянна, вечна култура“ – permanent culture, като набляга на идеята, че едно общество, може да съществува неограничено само ако се съобразява с природата и не я унищожава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лека аматьорска среща" събира сърфистите край Варна

За втора поредна година всички ентусиасти на хавайския сърф, ще могат да премерят сили в единственото сърф състезание на Българското Черноморие - "Лека Аматьорска Среща". Състезанието ще се проведе във Варна, на плаж Кабакум в рамките на един ден. Датата на провеждане на състезанието е отворена, до началото на месец октомври. Организаторите..

публикувано на 15.08.20 в 08:36

На Голяма Богородица се отдава почит на хляба

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни,..

публикувано на 15.08.20 в 06:16

Варненско село с нулева безработица посреща гости и за сватбен туризъм

Китното село Аспарухово е разположено на около 85-90 километра от Варна, на северния бряг на язовир "Цонево", почти на границата между Варненска и Бургаска област . Ченге, както е старото име на селището, и както го наричат все още много от жителите на областта, е известно и популярно със селския си и риболовен туризъм.  Основният поминък в..

обновено на 14.08.20 в 13:03

Как в Турция примамват туристите да купуват екскурзии

Хитър начин да заставят туристите да купят екскурзии още първия ден са измислили гидове в Турция, съобщава РИА Новости. Още в първия ден на почивката гостите биват информирани, че ако искат да напуснат хотела трябва да се запишат на екскурзии, за да им поставят..

обновено на 14.08.20 в 10:43
вода здраве лято жега

Тайната на дълголетието: Чаша вода на празен стомах сутрин

Турците казват: лесно е, като да изпиеш чаша вода. Изненадващо този прост навик може да донесе огромни ползи за нашето тяло и можете да почувствате положителни промени само за няколко седмици. И така, какво се случва с тялото ви, ако започвате всеки нов ден с..

обновено на 14.08.20 в 07:24

Международен пикник събира идеи за развитието на Добрич на 15 август

Международен пикник „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе на 15 август в Добрич. Той е част от инициативата  „Глобален Добрич“, а мястото за пикника е Градският парк „Св. Георги“. Идеята на събитието е да се съберат хора от всякакви възрасти ис различни професии, които да дадат своите идеи за развитието на града, в който живеят...

публикувано на 13.08.20 в 17:29

Безплатно сърф училище в Шабла

Продължава проектът „Начални познания по ветроходство” за развитие   на водните спортове  на Морски клуб Шабла. Проектът е разработен с оглед на създаване на условия за предизвикване на интереса на децата над 14 годишна възраст към здравословната  физическа активност, увеличаване  и разнообразяване на възможностите за участие в спортни..

обновено на 13.08.20 в 15:47